Наставак афере "Катаргејт": ЕП разматра одузимање имунитета двојици посланика

Посланици негирају да су починили било какав прекршај
Наставак афере "Катаргејт": ЕП разматра одузимање имунитета двојици посланика© Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Европски парламент започео је вечерас вишемесечну процедуру одузимања имунитета од кривичног гоњења двојици посланика које белгијски истражитељи желе да испитају о корупционашком скандалу.

Скупштински одбор за правна питања размотриће захтеве и тражиће да се у року од месец дана донесе закључак како би парламент могао да гласа на следећој редовној седници средином фебруара, преноси Ројтерс.

Италијан Андреа Козолино и Белгијанац Марк Тарабела, обојица припадници европарламентарне групације левог центра социјалиста и демократа, преко својих адвоката негирају да су починили било какав прекршај и спремни су да се одрекну имунитета и одговарају на оптужбе белгијских власти.

Грчка посланица у Европском парламенту Ева Каили и бивши италијански посланик Пјер Антонио Панцери, заједно са још две особе, налазе се у белгијском притвору због оптужби за корупцију и прање новца у вези са наводним исплатама из Катара.

Држава Катар и Каили негирали су да су починили кривична дела, док Панцеријев адвокат није желео да коментарише случај, а цела афера названа је "Катаргејт".

С друге стране, партнер Еве Каили Франческо Ђорђи, који је такође у притвору, признао је да је примао мито и напоменуо да сумња да је и Тарабела узимао новац из Катара, наводи се из извора блиског истрази.

Тарабелин адвокат рекао је да је европосланик двапут посетио Катар и да су његови одласци били потпуно транспарентни и усмерени на градилишта и радне кампове, с фокусом на решавање људских и радничка права, као и на слободу изражавања.