Русија

Берлускони: На Западу нема способних лидера

Бивши италијански премијер био је уверен да ће придружење Русије Европи и НАТО-у донети добробит свима, али друге земље су се плашиле да ће тако изгубити доминацију
Берлускони: На Западу нема способних лидераGetty © Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Бивши премијер Италије, а сада сенатор, лидер партије "Напред Италија" и члан владајуће коалиције Силвио Берлускони је, коментаришући ситуацију у Украјини, своје колеге, западне вође, оценио као недовољно способне.

"Чујемо провокативне изјаве које говоре и о употреби нуклеарног оружја, а тужан сам због чињенице да у овом тренутку у Европи и на Западу немамо заиста способне лидере", рекао је Берлускони, преноси ТАСС.

Бивши италијански премијер навео је и да је да је својевремено покушао да убеди руског председника Владимира Путина "да се придружи Европи", јер је сматрао да је приступање "Русије, која је по свему европска држава, Европи и НАТО-у, могло да је заштити од експанзионистичких намера Кине".

"Нисам успео јер је било земаља које су, плашећи се да ће тако изгубити доминацију у Европи, рекле не. Штета", рекао је Берлускони, који се иначе раније да уз бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел буде преговарач и посредник у преговорима о Украјини.

image