Спорт

Муке за организаторе АО – Мелбурн "горео", у једном тренутку прекинути сви мечеви

Високе температуре проузроковале велике проблеме организаторима у Мелбурн парку
Муке за организаторе АО – Мелбурн "горео", у једном тренутку прекинути сви мечеви© Daniel Pockett / Stringer

Програм другог дана Аустралијан опена у једном тренутку потпуно је прекинут због велике врућине у Мелбурну.

И пре почетка надметања било је познато да ће температура у главном граду Викторије бити 36 степени Целзијуса, али је она на теренима додатно порасла и организатори су били принуђени да прекину игру.

Прво је објављено да је индекс екстремне врућине дошао до четвртог нивоа, по којем судије могу да продуже паузе између гемова како би се играчи дуже одмарали.

Међутим, врло брзо је индекс нарастао на пет, што по правилима аутоматски значи прекид мечева.

Ово правило је примењено на свим теренима, осим на оним највећим (Род Лејвер арена, Маргарет Корт арена и Џон Кејн арена).

Обично се примењује када температура пређе 40 степени, што значи да су услови на мањим теренима, где је мањи проток ваздуха због распореда трибина, били и тежи него на отвореном.

Играчи су били приморани да се врате у свлачионицу и сачекају да се температура спусти, како би се вратили.

Како је Новак утицао на промену правила о врућини...

Правило о екстремној врућини званично је уведено 2019. године делом и због меча у којем је учествовао Новак Ђоковић.

Ђоковић се годину дана раније састао са Гаелом Монфисом у другој рунди и преживео немогуће услове у Мелбурну.

На терену "Род Лејвер арене" је било толико вруће да је игра у неколико наврата прекидана и играчи су више пута били на ивици "колабирања".

Након тога, челници Тенис Аустралије (ТА) су се одлучили да уведу ново правило чији почеци датирају из 2015, када су објављене смернице којих се треба придржавати у сличним ситуацијама.

Направљена је топлотна скала од пет различитих нивоа – већ смо споменули које регулативе важе за четврти и пети степен, док се за трећи саветује чешће уношење течности и примена техника расхлађивања.

image