Србија и Балкан

"Новости": Шта стоји иза Куртијевог "лова на Србе" у вези с наводним масакром у Рачку

"Ово што се сада догађа с потерницама само је још један покушај злоупотребе Рачка, после толико година, да би се правдао сепаратизам на КиМ", истиче српски шеф дипломатије Ивица Дачић
"Новости": Шта стоји иза Куртијевог "лова на Србе" у вези с наводним масакром у Рачкуwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти поново је покренуо наратив о наводном масакру у Рачку како би скренуо пажњу с формирања Заједнице српских општина, једине обавезе тзв. Косова из Бриселског споразума, а коју ни деценију касније нису успели да спроведу. Такође, не би ли се оправдала НАТО агресија над СРЈ Југославијом, тј. Србијом 1999. године, за коју је изговор био управо Рачак.

С тим у вези Курти расписује потерницу за хапшење 18 Срба под оптужбом да су учествовали у дешавањима у Рачку, оцена је саговорника "Новости" који подсећају да је истина и раније победила пропагандну машинерију, па је и француски "Монд" својевремено објавио на насловној страни текст о Рачку под називом "Највећа светска лаж у 20. веку".

"У Рачку се догодио сукоб терористичких јединица са нашом полицијом. Ово што се сада догађа са потерницама само је још један покушај злоупотребе Рачка, после толико година, да би се правдао сепаратизам на КиМ", јасан је српски министар спољних послова Ивица Дачић.

Адвокат Зоран Живковић, који је био бранилац у неким процесима у Хагу, пита се на којим доказима и сазнањима су привремене приштинске власти засновале поменуте оптужнице.

"Чак је и Трибунал у Хагу, на основу доказа који су тамо својевремено изведени, констатовао да нема елемената да се било ко терети за наводни злочин над цивилима. Ако су, како тврди Курти, расписане потернице за 18 Срба, онда и оптужнице  морају постати јавне, да се знају имена тих људи и какви докази против њих су прикупљени", изјавио је Живковић за "Новости".

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да се хибридни рат против Србије води свакодневно са више страна и да је усмерен на то да се умањи снага Србије, руководства и Срба на КиМ, криминализацијом Српске листе.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић сматра да се годинама уназад додатно појачавају стереотипи да су Срби криви за све лоше што се десило деведесетих.

"И сада се, у случају Рачка, с једне стране, подгрева кампања о кривици Срба како би се ретроспективно оправдао злочин агресије који је спроведен против наше државе. С друге стране, Приштина и неке  друге адресе у региону хоће да појачају оне црне легенде о некаквој универзалној и претпостављеној кривици Срба, а како би се оправдао један апсолутно неприхватљив антицивилизацијски однос према Србима на КиМ", рекао је Старовић за "Новости".

"Новости" подсећају и на речи шефице финског форензичког тима, патолога Хелене Ранта, која је у својим мемоарима изложила колики је притисак вршен на њу док је писала извештај о Рачку, односно да су Вилијам Вокер и други дипломатски представници тражили од ње да именује кривце, што она није могла.

Извештај је требало да буде "фризиран" да би послужио као основа за медијску кампању која је покренута о наводном масакру цивила у селу Рачак, а све како би се оправдала НАТО агресија на СРЈ, закључује Немања Старовић.

image