Шеф ДНР: Све више насеља под руском контролом

Акцијом у Соледару прекинута је комуникација и снабдевање Оружаних снага Украјине између Северска и Артемовска, рекао шеф ДНР Денис Пушилин
Шеф ДНР: Све више насеља под руском контролом© Tanjug/ Libkos, File

Руске трупе су ослободиле Соледар на територији Доњецке Народне Републике, наводи се у извештају Штаба територијалне одбране ДНР.

"Увече 12. јануара објављен је завршетак операције руских трупа за ослобађање Соледара, као важна тачка за наставак успешне офанзиве на територији Доњецка", рекао је и шеф ДНР Денис Пушилин и додао да група Вагнер завршава чишћење подручја, а истовремено побољшава позиције у околини града.

Он је додао да су после ослобођења Соледара прекинуте комуникација и снабдевање Оружаних снага Украјине између Северска и Артјомовска (Бахмута).

Пушилин рачуна на ослобођење Артјомовска (Бахмута) у догледној будућности.

"Ради се и на самом Артјомовску. Видим извесно побољшање, што такође позитивно утиче на изгледе за ослобађање. Рачунам на ослобођење овог насеља у догледно време", рекао је Пушилин.

Пушилин је изјавио да руска војска остварује значајне успехе и у Марјинки, која ће, према његовим речима, ускоро доћи под њихову пуну контролу.

"Оружане снаге Украјине повукле су се на претходно припремљене позиције у приватном сектору, све вишеспратнице у граду контролишу руске трупе", рекао је Денис Пушилин.

Руси су заузели Верхње Водјаное, а ускоро ће нова насеља у Донбасу бити ослобођена, додао је шеф ДНР.

"Што се тиче правца Авдејевке, резултати су веома добри. Руси поправљају своје позиције, а Верхње Водјаноје, које је северно од Песока, је већ под контролом Руса. И сада можемо рећи да ћемо у врло блиској будућности видети ослобађање нових насеља", рекао је шеф ДНР.

Гранатирање Доњецка

Као последица украјинског гарантирања на територији Доњецке Народне Републике у периоду од 08:00 16. јануара до 08:00 17. јануара погинуле су три особе и повређено је пет цивила, прецизира се у извештају.

Како се наводи, непријатељ је отворио ватру на територију Доњецке Народне Републике користећи вишецевни лансер ракета, топове калибра 155 и 152 мм.

"Украјинске гранате пале су на подручја седам насеља Републике. Оштећена су четири стамбена и пет објеката цивилне инфраструктуре. Искоришћено је укупно 205 јединица украјинске муниције", наводи се у извештају.

Штаб Територијалне одбране ДНР апелује на становништво да користи само проверене информације из званичних извора.

"Будите пажљиви, немојте подлећи паничном лажирању информација са информативних канала трећих страна, користите проверене податке", нагласили су.