Србија и Балкан

Дрецун: Ако не објавимо своју истину, победиће њихова лаж

На Хелену Ранте је Вилијам Вокер вршио притисак да изнесе истину у складу са његовим тумачењем догађаја, а затим је она оптужила тадашњег немачког амбасадора да је инструисао и пред конференцију за штампу, подсећа председник Скупштинског Одбора за Косово и Метохију
Дрецун: Ако не објавимо своју истину, победиће њихова лаж© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да на Западу и даље није време да се сазна истина о Рачку.

Ипак, истиче да би требало много активније да одговарамо на пропагандне потезе и кампање Приштине.

"Ако их оставите и не објавите своју истину, онда ће победити њихова лаж", поручио је Дрецун за РТС.

Косовоско тужилаштво расписало је међународне потернице за 18 Срба, осумњичених да су починили злочине у Рачку пре 24 године. Милован Дрецун каже да Приштина има обичај да када подиже оптужнице за наводне ратне злочине против Срба, да то чини тајно, за разлику од нашег тужилштва које подиже јавне оптужнице.

"Ово је саставни део једне политичке кампање која у коначном треба да донесе Приштини причу о наводном геноциду и потврђивање те приче о наводном геноциду над Албанцима на Косову и Метохији током сукоба 1998. и 1999. године, а све да би се оснажила прича о лажној држави Косово, о томе да су они жртве, да је потребно због тога да добију државу, да их сви који нису то учинили признају, да се докаже нешто што се није десило на Косову и Метохији", наводи Дрецун.

Истиче да у основи те приче јесте оно због чега је Србија формално бомбардована, а то је догађај у Рачку.

"Тај догађај заправо не представља никакав злочин против цивилног становништва, не постоји ниједан једини доказ да је почињен било какав злочин. О томе је Хелена Ранте најбоље говорила, она је оптужила Вилијама Вокера да је вршио притисак на њу да изнесе истину у складу са његовим тумачењем догађаја, а затим је оптужила тадашњег немачког амбасадора да је он инструисао и пред ону конференцију за штампу, али и касније. Две године после тога рекла да јој је прећено смрћу ако не потврди варијанту која је одговарала појединим западним земљама", додаје Дрецун.

Сви докази показују да није било никаквог злочина у Рачку

Истиче и да је из оптужнице против шесторице државних, полицијских и војних званичника тадашње СРЈ у Хашком трибуналу избачен случај Рачак.

"Под образложењем да тужилаштво не треба да доказује толико велики број случајева ратних злочина на Косову и Метохији, а заправо је постојала опасност да тужилаштво не може да докаже да се десио заиста ратни злочин", наглашава Дрецун.

Указује да је кључна ствар то да су две стране телевизијске екипе, које су биле присутне током саме акције, снимиле тог дана када је акција завршена јаругу у којој су наводно била тела убијених Албанаца, али да је она била празна.

"Што значи да су тела ту накнадно пребачена. Такође, нађен је списак од 126 терориста, јер тамо је био штаб терористичке бригаде. На том списку су била и четири презимена која су указивала на то да се ради о странцима, да ли су то били инструктори, плаћеници, свеједно", додаје Дрецун.

"Имамо једну причу која је исфорсирана и која је била потребна да би наша земља била бомбардована тада, али Приштина сада истрајава на томе и оправдава практично и вербални деликт који је увела и жели све то да смести у контекст овога што сада ради. Формирали су институт за истраживање ратних злочина, говоре нон-стоп о некаквом геноциду и то не треба прихватити тек тако, они то раде веома систематски и упорно и свакако да ће имати подршку водећих западних земаља које и даље неће да признају да се није десио злочин у Рачку", наглашава Дрецун.

Он указује да су сви представници водећих западних држава били на комеморацији у недељу.

"Тиме се подиже значај онога о чему Курти говори о наводном геноциду, о наводном злочину у Рачку, иако сви докази говоре да није било никаквог злочина".

Курти жели да маргинализује суђење које предстоји јер ће на њему испливати истина о злочинима ОВК

Дрецун поручује и да ускоро почиње суђење Хашину Тачију и групи оптужених руководилаца такозване ОВК.

"Курти сигурно покушава као саучесник у свему томе сада некако да у страну потисне читаву ту причу о суђењу терористичке ОВК. Оптужница је изузетно тешка по ОВК и по саме Албанце, јер она говори о удруженом злочиначком подухвату у коме су учествовали сви припадници ОВК, од врха до последњег војника, и то је јако тешко за Албанце и Приштину. Он сада жели мало да маргинализује то суђење које предстоји, јер ту ће испливати истина о ужасним злочинима која је ОВК починила", наглашава Дрецун.

"Мислим да Курти не може да постигне ништа са том причом о Рачку, једноставно када су могли да их искористе, када су била суђења државном, полицијском и војном руководству СРЈ они нису имали никакве доказе и одустали су од ње".

Вилијам Вокер пише књигу о Рачку, а како преносе медији финансира је Приштина са 70.000 евра. Дрецун каже да ће у тој књизи бити "Вокерова и албанска страна приче, која је измишљена и не одговора истини".

"То ће бити једна креација гомиле лажи које треба да затрпају истину. Мислим да бисмо ми такође требало да објавимо књигу о томе како је истина о догађајима у Рачку претворена у једну пропагандну кампању, у оправдање за бомбардовање наше земље. Много је угледних људи у свету који би могли да говоре о читавој тој политичкој игри, да се тај догађај у Рачку претвори у нешто што треба да послужи као оправдање за бомбардовање наше земље, са њима би требало разговарати, објавити све те чињенице и у западним медијима", поручује Дрецун.

Указује да треба "много активније да одговарамо на пропагандне потезе и кампање Приштине".

"Ако их оставите и не објавите своју истину, онда ће победити њихова лаж", закључује Дрецун.

 

image