Србија и Балкан

Шмит прети: Упитно обележавање дана РС следеће године

Сада се морамо одмаћи од 9. јануара 2023. и гледати у будућност, a 9. јануар 2024. године се у том оквиру и на тај начин неће догодити, рекао је високи представник у Босни и Херцеговини
Шмит прети: Упитно обележавање дана РС следеће године© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит изјавио је, коментаришући прославу 9. јануара и Дана Републике Српске, да је обележавање празника који је Уставни суд БиХ већ прогласио неуставним, наредне године упитно.

Шмит је за "Ослобођење", поручио да од Тужилаштва Босне и Херцеговине очекује да провери и прегледа говоре, односно све оно што су јавни функционери тог дана изјавили, а што је у супротности са пресудом Уставног суда.

"Рекао сам да тамо немају шта да траже државни службеници и због тога полазим од претпоставке да ће се брижљиво анализирати и проверити све што се тамо дешавало. Сада се морамо одмаћи од 9. јануара 2023. и гледати у будућност", рекао је Шмит, истакавши "да се 9. јануар 2024. у том оквиру и на тај начин неће догодити".

"Дакле, могу се славити и државни празници и празници ентитета, али то се може радити на други начин и никоме због тога неће пасти круна с главе", рекао је Шмит за сарајевски лист.

Он се, такође, писаним путем обратио властима Републике Српске, наводећи да прослава 9. јануара није заједничко сећање и европска вредност, као и да је о том дану коначну одлуку донео Уставни суд БиХ који је оценио да обележавање тог дана не доприноси јачању заједничког колективног идентитета.

image