Србија и Балкан

Вучић се састао са Пичом: За нас кључно питање остаје формирање Заједнице српских општина

"Указао сам на све већи број инцидената и једностраних потеза Приштине који суштински угрожавају безбедност и опстанак Срба и неалбанаца на КиМ"
Вучић се састао са Пичом: За нас кључно питање остаје формирање Заједнице српских општина© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом да га је упознао са позицијама Србије у погледу актуелне ситуације у региону, а посебно на Косову и Метохији.

"Указао сам на све већи број инцидената и једностраних потеза Приштине који суштински угрожавају безбедност и опстанак Срба и неалбанаца на КиМ", казао је Вучић.

Он је нагласио да Србија, као и увек до сада, остаје искрено посвећена очувању мира у региону, о чему сведоче, како је рекао, и бројне иницијативе регионалног повезивања чији је покретач управо наша земља.

"Међутим, за нас остаје кључно питање формирања Заједнице српских општина, као преузете и прихваћене обавезе Приштине у складу са међународним споразумима, као и безбедност српског живља на Косову и Метохији, за шта очекујемо пуну подршку Уједињеног Краљевства", нагласио је Вучић.

Како се наводи у званичном саопштењу из Председништва Србије, Вучић је на састанку нагласио да је Србија посвећена очувању мира и стабилности на КиМ, што је показала у кризним ситуацијима изазваним једностраним потезима Приштине.

Он је казао да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином, како би се дошло до компромисног решења, у којем кључну тачку представља безбедност Срба на КиМ.

Такође је указао на неопходност поштовања и примене раније потписаних споразума. Вучић је нагласио и да Србија високо цени важну улогу Кфора у очувању мира, стабилности и заштите Срба на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених Нација.

Лорд Пич је рекао да Уједињено Краљевство подржава процес дијалога који се води уз посредство Европске уније. Овом приликом саговорници су истакли важност присуства Кфора као гаранта безбедности.

Честитавши сецијалном изасланику Пичу на именовању у Дом лордова, председник Вучић је захвалио Влади Уједињеног Краљевства на подршци и финансијској помоћи коју пружа Србији, посебно у областима као што су образовање, отворени подаци и дигитализација.

Поред тога, Вучић и Пич су разменили мишљења о билатералној сарадњи и идеје за њено унапређење, посебно у области одбране, енергетике и науке.

Састанку који је почео у 8.30 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, што говори да је јужна српска покрајина била кључна тема сусрета.

Подсетимо, Пич је ветеран са бројних ратишта – од Авганистана и Ирака до Либије, а до именовања за специјалног изасланика Лондона за Западни Балкан био је председавајући војним комитетом НАТО-а.

За Балкан овог ваздухопловног обавештајца везује то што је командовао ваздухопловним операцијама Кфора.

Његов долазак у Београд уследио је након посете светника америчког државног секретара Дерека Шолеа који је недавно боравио у Београду, Скопљу и Приштини.

То је само почетак интензивних дипломатских сусрета најављених за јануар, а који ће имати за главну тему имати Косово и Метохију. Наредних дана очекује се долазак и специјалног изасланика САД за Балкан Габријела Ескобара и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

image