"Политико": Зашто су тенкови поново у моди

Иако је војним стратезима деловало да оклопна возила постају застарела у ери беспилотних летелица и хибридног и сајбер ратовања, руска специјална војна операција у Украјини је све променила
"Политико": Зашто су тенкови поново у моди© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, file

Како би се што боље припремио за потенцијално одлучујућу, пролећну офанзиву против Русије, Кијев од западних савезника захтева што више тенкова. САД, Француска и Британија решили су да му уступе то тешко наоружање, што је подсетник да се, уз сву високотехнолошку софистицираност модерног ратовања, чиста сила на терену и даље рачуна.

Говорећи у Доњем дому Велике Британије, посланик Конзервативне партије Бернард Џенкин рекао је да је сукоб у Украјини показао да војни стручњаци који су заговарали да су борбени тенкови бескорисни у модерном ратовању – једноставно нису у праву.

"Украјина је показала да је оклоп важан", сложио се британски министар одбране Бен Волас.

Кијев пак тврди да су досадашње пошиљке само кап у мору потребног – траже између 200 и 300 тенкова, 600 пешадијских оклопних возила, као и 500 хаубица, пише "Политико".

"Подршка у виду оружја пружиће нам прилику за иницијативу", изјавио је бивши министар одбране Украјине и сарадник Атлантског савета Андриј Загородњук, док је западни званичник рекао да Украјинци неће размишљати о пореклу тенкова "све док стижу у довољној количини".

Украјинска војска већ користи тенкове из совјетске ере које су јој донирали источноевропски савезници, али јој је неопходно појачање будући да је, по речима једног европског дипломате, "мобилност кључна у офанзивном рату".

"Ако ће Украјина имати икакву шансу да крене у офанзиву, потребна јој је мобилност коју би јој пружило тешко оружје – није довољно да имају само војне 'ленд ровере' или оклопна патролирана возила. Њима је потребно нешто што може да уништи руске тенкове на даљину", додао је он за "Политико".

Имајући у виду равну територију Украјине, стручњаци истичу да су тенкови неопходни, како би тамошња војска поново заузела утврђене положаје у градовима дуж линије фронта, а украјински званичници страхују да ће преостали амерички вишецевни ракетни системи ХИМАРС (руске снаге су их махом уништавале прошле јесени) бити мање ефикасни, јер су се Руси удаљили, па су им зато потребни тенкови.

Ипак, украјински званичници су свесни значајних разлика између модела које могу да добију са Запада, као и неопходности обуке војске да управља тим тенковима.

Амерички тенкови "М1 абрамс" имају велики домет паљбе, али троше много керозина који је тешко доставити на фронт. Док би британски "челенџер 2" био значајно побољшање у односу на тенкове из совјетске ере, ипак није као немачки "леопард 2", који може да погоди мету величине фрижидера на удаљености од три километра док је у покрету. При томе ради на дизел, који је лакше набавити него керозин.

Јуриј Сак, саветник украјинског министра одбране Алексија Резникова, рекао је да би украјински војници могли да буду спремни да управљају западним тенковима "за недеље, а не за месеце" и позвао савезнике да одмах почну да их обучавају.

"Што пре почнемо са обуком, то ћемо више времена уштедети – јер како је до сада функционисало, пре или касније, било коју врсту наоружања коју смо тражили, ми смо је добили", изјавио је Сак.

Разговори међу НАТО савезницима убрзавају се након што је Француска најавила да ће за два месеца Кијеву поклонити лаке борбене тенкове АМКС-10 РЦ. Велика Британија је потврдила да ће послати тенкове "челенџер 2" у Украјину, Пољска и Финска су спремне на исто. Предстоји састанак министара одбране НАТО-а у америчкој војној бази Рамштајн на југозападу Немачке, 20. јануара, када се очекују нове одлуке блока о помоћи Украјини.