"Монд": Европа у опасности од америчке шпијунаже

Иако је улога америчких сајбер тимова да штите, они су ипак у служби спољне политике, упозорио је шеф француске команде за сајбер одбрану
"Монд": Европа у опасности од америчке шпијунажеwww.globallookpress.com © Alex Milan Tracy

Земље у Европи ризикују да се изложе шпијунажи дозвољавајући америчким тимовима за сајбер одбрану да надгледају њихове мреже, изјавио је генерал Ејмерик Бонмезон, шеф француске команде за сајбер одбрану.

Забринутост расте, јер САД појачавају присуство својих сајбер снага у иностранству, нарочито у контексту руске војне операције у Украјини, пише "Монд".  

Бонмезон је рекао да појачане активности америчких тимова за сајбер одбрану на европским мрежама "покрећу питања", што је "Монд" оценио као "учтиви еуфемизам". Осим тога, лист преноси да је генерал, током саслушања иза затворених врата у парламентарном Одбору за одбрану, америчке операције описао као "релативно агресивне".  

Додао је да се савезници Вашингтона излажу могућој шпијунажи, јер допуштају америчким сајбер стручњацима да приступе осетљивим мрежама. 

Наиме, ако држава страној сили, чак и савезничкој, дозвољава приступ најосетљивијим ресурсима, то представља отворена врата за операције прикупљања обавештајних података, дакле за шпијунажу, оцењују стручњаци.

Ове примедбе наглашавају забринутост Француске у вези са маневрима Вашингтона, посебно у земљама источне Европе, истиче француски лист. 

Генерал је упозорио да амерички тимови у упадима "иду прилично далеко" и да не треба заборавити да, иако штите, служе спољној политици своје земље. 

Најефикаснији, али најнаметљивији

Ризик је утолико већи што амерички инструменти надзора спадају међу најефикасније, али и најнаметљивије у западном блоку. "Не могу да им се супротставим", прокоментарисао је генерал. 

Према Америчкој сајбер команди, партнерска држава може затражити да њени тимови организују такозване "напредне операције лова" на мрежи земље домаћина. 

Сајбер команда је до августа 2022. извела 35 таквих операција у 18 земаља, укључујући Естонију, Литванију, Црну Гору, Северну Македонију и Украјину, наводи се у саопштењу на њеном сајту.  

Команда је у новембру саопштила да је распоредила "највећи тим за лов до сада" како би помогла Украјини да прати "злонамерне" активности.

"Иако тим за лов више није распоређен у Украјини, Сајберком остаје посвећен и наставља да пружа подршку Украјини, другим савезницима и партнерским нацијама", наводи се у саопштењу.

Нисмо и нећемо више никад

О "напредној америчкој подршци" и њеном дугогодишњем деловању имала би понешто да каже и немачка влада која је 2013. објавила информације да су америчке обавештајне службе прислушкивале мобилни телефон тадашње немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Она је телефонирала председнику САД Бараку Обами и јасно истакла да се противи овој пракси. "Уколико би се потврдило да је то тачно, то би било потпуно неприхватљиво", истакла је Меркелова.

У међувремену, Обама је уверавао Ангелу Меркел да САД не надзиру њене комуникације, али Бела кућа није негирала извештаје да су америчке обавештајне службе прислушкивале њен мобилни телефон у прошлости, пренео је АФП.