Економија

Русија све више користи сопствене танкере за извоз нафте

Опао удео бродова из ЕУ у руском извозу енергената, руски бродови први пут чине већину транспортних средстава којим се обавља извоз
Русија све више користи сопствене танкере за извоз нафтеwww.globallookpress.com © Rosneft

Русија све више користи своје танкере за извоз нафте како би заобишла санкције западних земаља, преноси "Блумберг".

ЕУ је забранила готово сав увоз руске нафте танкерима након 5. децембра прошле године, а подржала је и одлуку Г7 о увођењу максималне цене енергента који долази из Русије.

То значи да све земље који желе да користе трговачку флоту неке државе чланице ЕУ, попут Грчке, могу само ако плате 60 долара или мање по барелу руске нафте.

Од када је уведено то ограничење, удео европских бродова у превозу руских товара опао је са 50 на око 30 одсто. У исто време, руски теретни бродови сада превозе око 35 одсто руског извоза нафте, у односу на 22 одсто пре почетка децембра.

Откако су санкције ступиле на снагу, на тржишту танкера појавила се флота "бродова из сенке" за које се верује да превозе руску нафту, наводи "Блумберг".

Такође је дошло и до повећања броја бродова за које су информације о власништву непознате, што сугерише да су неки од тих "бродова из сенке" можда употребљени.

image