Србија и Балкан

Црна Гора: Упознајте потенцијалне кандидате за председничке изборе

Постоји могућност да се Мило Ђукановић не кандидује за нови мандат
Црна Гора: Упознајте потенцијалне кандидате за председничке избореwww.globallookpress.com © Nemanja Cabric/Xinhua

Рок за предају листа кандидата за председничке изборе у Црној Гори, који ће бити одржани 19. марта, је 28. фебруар. У јавности се, међутим, већ помињу имена неколико могућих учесника изборне трке.

То су актуелни председник и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, професорка Милица Пејановић Ђуришић, лидер Демоса Миодраг Лекић, којег је председник одбио да именује за мандатара парламентарне већине коју чине странке победнице на изборима у августу 2020. године, лидер Демократа Алекса Бечић, лекар Јелена Боровинић Бојовић, актуелни ректор Универзитета Црне Горе Владимир Божовић и други.

Подгоричке "Вијести" пишу да актуелном председнику мандат истиче 20. маја, јер је тог датума 2018. године положио заклетву, а потом ступио на дужност.

После пораза на парламентарним изборима у августу 2020, Ђукановић је постао једини представник Демократске партије социјалиста на државној функцији.

Демократска Црна Гора Алексе Бечића позвала је јуче новоформирани покрет "Европа сад!" на договор о заједичком председничком кандидату и премијеру у будућој власти.

У случају да до те коалиције дође, према незваничним сазнањима "Вијести", Бечић би највероватније био председнички кандидат, а лидер ПЕС-а Милојко Спајић претендент за председника владе.

Лидер Покрета за промене, чланице Демократског фронта, Небојша Медојевић поручио је јуче да ће тај савез на изборе изаћи са својим кандидатом.

Као могући кандидат помиње се бивши носилац листе ДФ-а на локалним изборима у Подгорици и бивши министар здравља Јелена Боровинић Бојовић, па и актуелни ректор Универзитета Црне Горе Владимир Божовић.

У овом контексту помиње се и Миодраг Лекић, који је 2013. већ излазио на мегдан Филипу Вујановићу (ДПС) и умало га победио. Лекић је тада био независни кандидат.

Иза Лекића сада, како је рекао један извор "Вијести", најчвршће стоји Социјалистичка народна партија (СНП). Њен лидер и потпредседник актуелне владе Владимир Јоковић јуче је саопштио да би победнице парламентарних избора 2020. требало заједно да наступе и "покажу да могу заједно и да имају јединственог председничког кандидата (...) који ће у првом кругу победити председника ДПС-а".

"Тиме би било завршено потпуно развлашћење ДПС-а и они би први пут на неке парламентарне изборе изашли као чиста, права опозиција", додао је Јоковић.

Опозиционе странке јуче се нису оглашавале овим поводом, а раније је ДПС саопштила да би заједнички ванстраначки кандидат био најбоља алтернатива за очување Црне Горе.

Лидер СДП-а Рашко Коњевић је раније у интервјуу "Вијестима" рекао да би Милица Пејановић Ђуришић имала његову подршку.

"Верујем и СДП-а. Сигуран сам и западних партнера, с обзиром на углед који има. Била би одлична председница државе. Дуго је ван партијског живота, скоро 20 година", рекао је он.

Пејановић Ђуришић је била представница Црне Горе у Уједињеним нацијама, министарка одбране, раније је била функционерка ДПС-а, пре две деценије и лидерка те странке. У међувремену је одустала од страначког ангажмана.

Није познато да ли би Ђукановић дао сагласност за њену кандидатуру, посебно јер се очекује да се он поново окуша у изборној трци. Иако се више пута спекулисало да би се ове године могао повући из политичког и државног живота зарад реформе ДПС-а, Ђукановић то није потврдио, преноси подгорички лист.

У ДПС-у не откривају ко ће бити њихов кандидат, али тврде да ће сигурно победити

Портпарол и посланик Демократске партије социјалиста Милош Николић рекао је данас да ће та странка на предстојећим председничким изборима у Црној Гори 19. марта имати свог кандидата за којег тврди да ће сигурно победити.

Николић је на тај начин у изјави за Радио Црна Гора одговорио Грађансом покрету Ура Дритана Абазовића из којег су раније саопштили да ће, иако још нису одлучили да ли ће имати свог или ће подржати заједничког кандидата, председнички избори показати да је политика ДПС-а прошлост.

Николић каже да је једино сигурно да ће на тим изборима тријумфовати кандидат којег предложи ДПС.

"Јавност ће благовремено бити обавештена о кандидату којег ће предложити ДПС. Свакако да на тим изборима очекујемо победу, време промена у Црној Гори долази", рекао је Николић.

У ДПС-у, осим победе на председничким изборима, очекују и брзо комплетирање Уставног суда, чиме би се, како очекују, отворио пут и за расписивање ванредних парламентарних избора, каже Николић.

Ипак, политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић у изјави за РТ Балкан оценио је да ДПС нема ни теоретске шансе за победу на изборима.

Он очекује да ће на председничким изборима актуелна већина имати макар два јака кандидата.

image