Русија

Песков: Повећање броја војника узроковано ратом Запада против Русије

Портпарол Кремља појаснио данашњу одлуку руског Министарства одбране
Песков: Повећање броја војника узроковано ратом Запада против Русијеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да је последња одлука о повећању броја војника у Оружаним снагама Русије, о којој је јутрос говорио и руски Министар одбране - директна последица рата који Запад преко Украјине води против Москве.

"Ово је повезано са ратом који земље колективног Запада воде против Русије", рекао је Песков.

Према његовим речима, реч је о прокси рату са елементима индиректног учешћа у сукобу, и елементима економског , финансијског и правног рата.

Што се тиче наставка мобилизације, Песков сматра да је та тема вештачки наметнута и да се гура из иностранства. Нагласио је да су једине праве информације изјаве лидера Русије Владимира Путина и подсетио да неће бити другог круга мобилизације.

Дијалог Наришкина и Бернса ће бити користан

Датум могућег новог састанка шефа Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеја Наришкина и шефа америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијама Бернса још није познат, али тај дијалог ће бити веома користан, оценио је Песков.

Он није одговорио на питање која ће питања, у вези са ситуацијом у Украјини, покренути руски и страни представници обевештајних служби. 

Последњи састанак шефова Спољне обавештајне службе Русије и ЦИА одржан је 14. новембра 2022. године у Анкари у седишту Националне обавештајне организације Турске.

Како је тада изјавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, САД су инсистирале на поверљивости канала комуникације између Бернса и Наришкина, али су информације о доласку америчке делегације у Анкару одмах процуреле.

Русија и Кина

Кремљ очекује да ће нови ниво промета између Москве и Пекинга - 250 милијарди долара годишње - ускоро бити достигнут и превазиђен.

"Кина је наш велики савезник и трговинско-економски партнер. Развијаћемо ову сарадњу. Наведена сума од 250 милијарди долара је апсолутно реална, надамо се да ће у блиској будућности бити остварена и чак повећана", рекао је Песков.

Напоменуо је да трговински промет између две земље расте веома динамично, што "изазива задовољство и у Москви и у Пекингу".

image