Свет

Немачка на силу вакцинише жртву Холокауста: Смештају је на психијатрију

У судској пресуди се наводи да је принудна вакцинација против ковида 19 дотичне особе у контексту смештаја била неопходна за добробит исте, а како би се спречила непосредна значајна штета по њено здравље
Немачка на силу вакцинише жртву Холокауста: Смештају је на психијатријуwww.globallookpress.com © Michael Matthey

Суд у немачком граду Штутгарту, у савезној држави Баден-Виртемберг, настоји да натера 86-годишњу јеврејску композиторку Ину Жванецкају, која је као дете преживела страхоте Холокауста, на вакцинацију против ковида 19, преноси аустријски сајт "Репорт 24".

Жванецкаја ће "против њене воље бити послата лекару, који ће је два пута вакцинисати против ковида 19", а потом ће бити "смештена у затворену психијатријску установу".

Према написима "Репорта 24", она "није поремећена нити угрожава себе или друге. Она се само боји за свој живот", што доводи у питање пријем на психијатрију.

Према пресуди дежурни неговатељ Жванецкаје је, пошто је проценио да није способна да живи сама, одобрио смештај оболеле особе на затвореном одељењу психијатријске болнице или затвореном одељењу здравствене установе, а истовремено су одобрене и две вакцинације против ковида 19, што је обавезна медицинска мера за пријем у установу.

У пресуди се даље наводи да је вакцинација против ковида 19 противна вољи дотичне особе у контексту смештаја била неопходна за добробит исте како би се спречила непосредна значајна штета по њено здравље.

"Не чекајући најпре успех болничког лечења, а затим, на пример, поновно решавање случаја добијањем новог вештачења о потреби даљег смештаја, овде се одмах доноси одлука о будућности ове не тако зависне жене", изјавио је адвокат Жванецкаје који је потом о свему обавестио јавност и локалне организације, те су уследиле бурне реакције против принудног одвођења старице на психијатрију, као и вакцинације.

Последица свега је да су је активисти, пре него што су дошле надлежне службе, "одвели на безбедно место". А након великог притиска јавности суд је одлучио да обустави наредбу у вези са обавезном вакцинацијом.

image