Свет

Корупција у украјинској Међународној легији: Портпаролка оптужена за милионску превару

Учесница ријалитија и портпаролка Легије под истрагом због преваре
Корупција у украјинској Међународној легији: Портпаролка оптужена за милионску преваруwww.globallookpress.com © AP Photo/LIBKOS

Емесе Фајк, учесница аустралијског ријалитија "Блок" где се парови такмиче једни против других у реновирању и препродаји кућа, морала је да побегне из земље након што је покушала да купи реновирано имање преко лажних рачуна и уточиште је пронашла у украјинској Међународној легији као њен званични портпарол.

Фајк је први пут јавно повезана са групом у јулу 2022. Тада је њена нова позиција у мејнстрим медијима представљена као  покушај "искупљења". Та прилика, ако је уопште и постојала, протраћена је будући да је украјинске власти сада истражују због - преваре.

Оптужбе

Фајкову - у Кијеву познату под надимком "Птица ругалица" по јунакињи из популарног серијала "Игре глади" - Служба безбедности Украјине (СБУ) оптужује да је украла медицинске потрепштине намењене украјинским војницима и средства Легије, вредна милионе долара, што она пориче.

Она је наводно умешана у нестанак "огромне" америчке пошиљке медицинског материјала вредног 2,5 милиона долара и извлачење међународних донација намењених ратним напорима Кијева.

Медицински материјал – који је укључивао лекове против болова, као што је смртоносни опиоидни фентанил (стотину пута јачи од морфина) – стигао је у земљу крајем октобра, али никада није доспео до линије фронта.

Уложени су "значајни напори" да се лоцира нестала пошиљка, али безуспешно. Фајк је тврдила да уопште не зна ништа о постојању пошиљке, али су сведоци рекли да је била на лицу места када је пошиљка стигла, преноси РТ интернешенел.

Недостатак лекова и опереме значио је да су безбројни повређени украјински војници на линијама фронта остављени у агонији сатима, или чак данима док су чекали помоћ. У извештају СБУ о инциденту се наводи да су се, када су почели да испитују Фајк и када је она схватила да је осумњичена, неке од залиха чудом појавиле.

Исто се не може рећи за "велике количине" новца донираног Легији, које је "'Птица ругалица' конфисковала и послала на непознате локације".

Од када се Фајк придружила Међународној легији у априлу прошле године, група се ослањала на две организације за прикупљање средстава, које је основала и контролисала искључиво она, укључујући Грађански фронт, са седиштем у Норвешкој.

СБУ је документовала колико се легионара жалило на недостатак транспарентности у вези са овим организацијама. Такође се наводи да је Фајк тајно снимљена како признаје да је "рутински користила средства са овог рачуна за личну добит".

За разлику од западних новинара који нису озбиљно доводили у питање њен кредибилитет, јавни и приватни донатори у иностранству очигледно јесу јер нису послали обећане милионе из страха да ће новац бити проневерен новац. Постојала је и општа перцепција да је Легија "корумпирана, некомпетентна и склона злоупотребама", што је имало "застрашујући ефекат на прикупљање средстава, логистичку подршку и регрутовање".

У време када је стављена под званичну истрагу због преваре, Фајк је већ интерно оцењена као безбедносна претња. Она је одговорила претњом да ће објавити штетне информације о Легији или да ће избацити легионаре из Оружаних снага, "осим ако не буду извршили њен налог" и/или је ћутала о њиховој забринутости због њеног вођства.

"У сваком аспекту свог посла показала се као велики неуспех. Она нема поверење војника, локалних или међународних медија, па чак ни оних који директно са њом раде", открива извештај СБУ до којег је дошао лондонски "Дејли мејл". "У Легији је скоро једногласно прихваћено уверење да је она рак организације који мора бити одстрањен да не би уништила цело тело саме организације."

Ова процена је послата америчкој амбасади у Кијеву, која је накнадно одбила да има било какве везе са Фајк и затражила другог официра за везу са Легијом.

Симптом озбиљне болести

Извештај "Дејли мејла" представља редак пример да је неки западни медиј признао раширену корупцију и криминал на свим нивоима у украјинској Међународној легији, наводи РТ интернешенел. Легију је формирао украјински председник Владимир Зеленски неколико дана по почетку руске операције и примио је толико пријава страних добровољаца да је регрутација морала да буде паузирана у априлу, само неколико дана након што се и сама Фајк придружила.

Многи од оних који су се пријавили били су млади, поводљиви мушкарци који су поверовали медијским причама о украјинском херојству, који су имали мало или нимало искуства у војсци, а камоли у директној борби, и велики број њих је платио ту одлуку својим животом. Они који преживе често одлазе у року од неколико дана или недеља, пошто схвате да их шаљу право на линију фронта да служе као топовско месо.

Као што је РТ раније детаљно документовао, неколико страних бораца из земаља енглеског говорног подручја је јавно сведочило о томе како лоше обучени, недисциплиновани нови регрути и ветерани плаћеници подједнако пуцају под безнадежном реалношћу сукоба, што је умногоме погоршано недостатком залиха, ваздушне или артиљеријске подршке или непостојањем тимова за спасавање.

Ово су честе примедбе и ветерана Легије, али они најчешће пријављују необуздану корупцију и крађу. На пример, бивши легионар из редова америчких маринаца говорио је о врло успешном црном тржишту западног оружја, као што су противтенковске ракете, које се краду на веома професионализован, систематски начин. По доласку на линију фронта, накнадно би стигао необележени комби да одвезе арсенал на непозната места.

Други бивши борац Легије тврди да су НАТО противваздушни топови константно нестајали из оружарнице његове јединице у року од неколико дана, али упркос томе што су нестанци пријављени СБУ, ништа није предузето, а команданти Легије умешани у крађу нису кажњени. У међувремену, сваком ко интерно диже узбуну запрећено је да ће бити послат у самоубилачке мисије ако не држи језик за зубима.

Западни медији су до данас ова сведочења игнорисали. Прича о Фајковој је редак случај прилично детаљног извештавања великих медијских кућа. РТ интернешенел наводи да је могуће је да је то што је осумњичена мања позната личност утицало на извештавање.

Тешко је извући закључке у овом контексту, али пошто западни донатори "прокси рата" све више доводе у питање мудрост слања на невиђенно толико новца и материјала у Кијев, некога је требало бацити под аутобус.

image