Србија и Балкан

Приштина објавила да је расписала 72 међународне потернице за наводне ратне злочине

Курти је изјавио 15. јануара да је расписано 18 међународних потерница за Србима који су наводно учествовали у догађањима у селу Рачак 15. јануара 1999. године
Приштина објавила да је расписала 72 међународне потернице за наводне ратне злочинеwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Тужилачки савет тзв. Косова данас је објавио да је за време мандата бившег главног тужиоца Александра Љумезија Приштина расписала 72 међународне потернице за хапшење осумњичених за ратне злочине.

Ова информација објављена је као одговор на тврдње министарке правде у привременим приштинским институцијама Аљбуљене Хаџију да се тужилаштво није довољно бавило ратним злочинима.

Тужилачки савет тзв. Косова реаговао је на тврдњу Хаџијуа да тужилачки систем на челу са Љумезијем није имао ни воље, ни интереса да се озбиљно бави ратним злочинима, преноси "Репортери".

У саопштењу се истиче да су спроведене конкретне истражне радње у циљу откривања извршилаца кривичних дела и наредбодаваца, да је подигнуто десетине оптужница и припремљена база података у специјалном тужилаштву за случајеве ратних злочина, која је усаглашена са базом података косовске полиције, пренео је Танјуг.

Хаџију је претходно у објави на Фејсбуку оценила да је расписивање међународних потерница за Србима који су наводно учествовали у дешавањима у Рачку 1999. године добра вест за правосуђе, јер се, како она оцењује, "први пут улажу озбиљни напори да се тужилаштво бави ратним злочинима".

Према мишљењу Хаџију, прошле владе, као ни тужилачки систем на челу са бившим главним тужиоцем Лумезијем нису имали воље ни интереса да се озбиљно позабаве злочинима над Албанцима на КиМ.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је 15. јануара да је расписано 18 међународних потерница за Србима који су наводно учествовали у догађањима у селу Рачак 15. јануара 1999. године.

image