Економија

Кинеска привреда током 2022. остварила раст од три одсто

Економско стање у другој економији света стабилно, и поред глобалних нестабилности
Кинеска привреда током 2022. остварила раст од три одстоwww.globallookpress.com © Cfoto

Кинески бруто друштвени производ (БДП) порастао је три посто током 2022. и сада износи 17,93 билиона долара, објавио је Национални биро за статистике Кине.

Друга економија света успела је оствари солидне економске показатеље и поред тешке године, коју су карактерисале геополитичка нестабилност и пораст броја заражених од корона вируса, пише "Глобал тајмс".

Упркос благом успоравању током последњег квартала, кинеска привреда је и даље остварила бољи економски раст од већине развијених држава, укључујући и САД. Просечан кинески економски раст током последње три године износи 4,57 одсто, што је такође боље од просека развијених земаља.

"Национална привреда наставља да се развија и поред притисака, економски учинак је достигао нови ниво, запосленост и цене су стабилни, животи људи се поправљају а свеукупно стање друштвеног и економског развоја је стабилно", рекао је директор тог бироа Канг Ји на конференцији за новинаре.

Ипак, он је додао и да основе економског опоравка нису стабилне због компликоване међународне ситуације, коју карактере пад потражње, променљива понуда и очекивани пад светског привредног раста.

Стручњаци очекују да ће економски раст Кине током ове године достићи пет одсто, подстакнут повећаном домаћом потрошњом, у тренутку када се многе земље налазе на ивици рецесије.

Кинеска привреда је током 2021. порасла 8,4 одсто, док је током 2020, коју је карактерисала пандемија корона вируса, економски раст био 2,3 посто. Кина је те године била једина водећа економија која је успела да оствари економски раст.

image