Суд правде ЕУ искључио "Косово" из учешћа у БЕРЕЦ

Шпанија је у жалби навела да извршна власт ЕУ нема надлежност да једнострано поставља стандарде рада и додала да се "Косово" не сматра "трећом земљом" која може да учествује у раду органа
Суд правде ЕУ искључио "Косово" из учешћа у БЕРЕЦ© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Суд правде Европске уније саопштио је да је одлучио у корист Шпаније да искључи "Косово" из учешћа у Организацији европских регулатора за електронске комуникације (БЕРЕЦ).

Европска комисија која је 2019. дозволила "Косову" да учествује у радним групама регулаторног тела, није била надлежна да одобри такву одлуку јер је њена једина функција у БЕРЕЦ да "контролише правилно функционисање прописа", наводи се у пресуди.

Судије Европског суда правде навеле су да њихов став нема везе са чињеницом да "Косово" није признато као суверена држава у Европској унији.

Спор је настао у марту 2019. када је Европска комисија овластила неколико балканских земаља, као и "Косово", да учествују у сарадњи између националних регулаторних органа и БЕРЕЦ.

Шпанија је поднела жалбу Општем суду ЕУ за поништавање те одлуке три месеца након њеног доношења.

Шпанија је у жалби навела да извршна власт ЕУ нема надлежност да једнострано поставља стандарде рада и додала да се "Косово" не може сматрати "трећом земљом" која има капацитет да учествује у раду органа као што је БЕРЕЦ.

Иако је Општи суд првобитно одбио шпанску жалбу, Шпанија није одустала и уложила је жалбу највишим инстанцама.

Европски суд правде је, ипак, одлучио да не би угрозио учешће "Косова" у БЕРЕЦ-у да сачува ефекте одлуке Комисије до доношења нових правила рада између те организације и привремених приштинских институција, а та ванредна ситуација мора да се реши у року од највише шест месеци.