Свет

Фон дер Лајен: ЕУ више да сарађује са Кином, а не да се одваја од ње

Председница Европске комисије подсећа да Кина у великој мери субвенционише своју индустрију и ограничава приступ свом тржишту за компаније из ЕУ
Фон дер Лајен: ЕУ више да сарађује са Кином, а не да се одваја од ње© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је Европска унија пре годину дана била изузетно зависна од руских фосилних горива и да је то заједницу учинило рањивом.

"То нас је учинило подложним смањењу понуде, повећању цена и Путиновој манипулацији тржиштем. За мање од годину дана Европа је превазишла ову опасну зависност. Заменили смо око 80 одсто руског гасоводног гаса. Попунили смо складишта и смањили потражњу за више од 20 одсто у периоду од августа до новембра. И заједничким напорима, снизили смо цене гаса брже него што је ико очекивао", казала је он.

Фон дер Лајен је додала и да су европске цене природног гаса, од врхунца у августу, овог месеца пале за 80 одсто, што је, како тврди, испод нивоа пре сукоба у Украјини.

"Европа је још једном показала снагу своје колективне воље. Заменили смо 80 одсто руског гаса. Паралелно с тим, напунили смо своја складишта, наравно да смо смањили своје потребе за више од 20 одсто у периоду од августа до новембра и заједничким снагама смањили смо цене гаса брже него што је ико очекивао", казала је она.

Подсетимо, испоруке гаса Европи из Русије су смањиване од јуна прошле године, да би у септембру биле потпуно обустављене. Земље у Европи су покушале да нађу замену за руски гас, али подаци показују да су значајно смањили потрошњу, због чега су многе гране индустрије биле погођене.

Немачка, као највећа индустрија у Европи, гас је набављала преко Норвешке која је престигла Русију и постала највећи појединачни снабдевач те земље течним природним гасом (ЛНГ) у 2022. години, док је укупни увоз гаса у Немачку опао за 12,3 одсто, у поређењу са 2021. годином, саопштила је немачка Федерална агенција за енергетску мрежу.

Наиме, немачка потрошња природног гаса пала је за 14 одсто у 2022. у поређењу са просечном потрошњом у последње четири године, а у индустрији је тај пад био 15 одсто.

Фон дер Лајен је у говору на Светском економском форуму у Давосу послала нове поруке подршке Украјини.

"У последњој години ваша земља покренула је свет и инспирисала Европу. Могу да вас уверим да ће Европа увек стајати уз вас", поручила је она.

Како је изјавила, многи су сумњали у подршку Европе тој земљи, али је Украјина данас кандидат за чланство у ЕУ.

"Европске земље шаљу много кључног оружја у Украјину. Удомили смо четири милиона Украјинаца у нашим градовима и школама, и спровели смо јаче санкције него икада које су оставиле руску економију да се суочи са деценијском регресијом. Неће бити некажњивости за ове руске злочине", рекла је Фон дер Лајен.

Како је рекла, неће бити попуштања у "нашој непоколебљивој подршци Украјини – од помоћи у обнављању струје, грејања и воде, до припрема за дугорочне напоре реконструкције", казала је Фон дер Лајен.

Најавили смо јуче да ће Европска комисија 3 милијарде евра помоћи што је први део помоћи од 18 милијарди пакета помоћи у 2023. години што је, како је рекла, највећа макроекономска помоћ трећој земљи.

"Ово је јака порука и помоћи ће украјинској стабилности", рекла је она и додала да је ЕУ уједињена и стајаће уз Украјину колико год буде потребно.

Промена индустрије у "зелену"

"Ми Европљани имамо зелени, индустријски план. Желимо да учинимо Европу домом чисте технологије и индустријске иновације", казала је она.

Фон дер Лајен је рекла да ће тај план покривати четири стуба: амбицију и убрзање као и доношење Закона о сировинама, повећане инвестиције за индустрију, вештине за остваривање транзиције и глобалну трговину.

"ЕУ да тргује с Кином, уместо да се одвоји од ње"

Европска унија треба да ради и тргује са Кином на зеленој технологији и да се залаже за једнаке услове, а не да покушава да се одвоји од друге највеће светске економије, рекла је фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је у свом говору рекла и да је Кина поставила подстицање чистих технолошких иновација и производње као кључни приоритет у свом петогодишњем плану, доминирајући у секторима као што су електрична возила и соларни панели.

"Али конкуренција на нултом нивоу мора бити заснована на једнаким условима", рекла је она, додајући да је Кина охрабривала компаније да се преселе у Кину обећањем јефтине енергије, ниске цене радне снаге и благе регулативе.

Кина, рекла је она, у великој мери субвенционише своју индустрију и ограничава приступ свом тржишту за компаније из ЕУ, пренео је Ројтерс.

"И даље ћемо морати да радимо и тргујемо са Кином – посебно када је у питању ова транзиција. Зато морамо да се фокусирамо на смањење ризика, а не на раздвајање", рекла је она.

То је значило коришћење трговинских и домаћих одбрамбених алата ЕУ, као што је недавно примењена регулатива о страним субвенцијама.

"Нећемо оклевати да отворимо истраге ако сматрамо да су наша набавка или друга тржишта оштећена таквим субвенцијама", рекла је она.

image