Свет

Познат први задатак новог немачког министра одбране: Послати "леопарде" Украјини

Нови министар на функцију ступа следеће седмице
Познат први задатак новог немачког министра одбране: Послати "леопарде" Украјиниwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Нови министар одбране Немачке Борис Писторијус, који ће следећег четвртка функцију преузети од Кристине Ламбрехт обећао је да ће дати 150 посто себе и ојачати немачку војску.

"Желим да Бундесвер буде јак – за будућност", рекао је Писторијус и додао да је и у мирнодопским условима рад у Министарству одбране тежак задатак, а у контексту сукоба у Украјини то је још одговорнији изазов, преносе РИА Новости.

"Веома сам захвалан што ми је ово поверено. И од првог дана рада прихватићу се тих задатака са 150 одсто", додао је Писторијус.

Први корак од тих 150 одсто биће слање Украјини модерних тенкова "леопард" за које Кијев тврди да би могли да "преокрену ток рата" против Русије.

Из Берлина је, како преноси Ројтерс, поручено да ће испорука тенкова бити прва тачка дневног реда њеног новог министра одбране.

Борбени тенкови "леопард" немачке производње - радни коњ армија широм Европе - сматрају се јединим вероватним избором за снабдевање Украјине великом тенковском снагом коју она тражи. Тенкови не могу да се испоруће без одобрења Берлина, који је до сада оклевао са слањем оружја.

Након што су се крајем прошле недење западни савезници састали у америчкој ваздухопловној бази у Немачкој како би обећали војну подршку Украјини, Берлин је под интензивним притиском да ове недеље пристане на слање тенкова.

"Када се министар одбране ступи на дужност ово ће бити ово је прво питање о којем треба конкретно одлучити", рекао је немачки министар економије Роберт Хабек за радио "Дојчландфунк" у уторак, пре него што је именовање објављено.

Немачка је била опрезна када је у питању слање оружја Украјини, страхујући да не дође до ескалације сукоба.

Британија је протеклог викенда обећала Кијеву ескадрилу својих "челенџера" али их је, наводи Ројтерс, премало да би били основа украјинских снага.

Амерички "Абрамси" нису практични јер троше превише горива, што је западним савезницима Кијева оставило "леопарде", које је Немачка направила у хиљадама током Хладног рата и које сада користе војске широм Европе.

Пољска и Финска су већ рекле да ће послати "леопарде" ако Берлин да одобрење за поновни извоз.

Очекује се да ће нови немачки министар одбране угостити америчког министра одбране Лојда Остина у четвртак уочи великог састанка савезника у ваздухопловној бази Рамштајн, где се очекују велика обећања о новој војној подршци Украјини.

image