Србија и Балкан

Бугарски министар одбране: Нисмо продавали борбене авионе Украјини

Стојанов је одбацио спекулације да је Министарство одбране Кијеву слало опрему и наоружање, мимо онога што је одобрено одлукама Народне скупштине
Бугарски министар одбране: Нисмо продавали борбене авионе Украјиниwww.globallookpress.com © Leonid Faerberg/Transport Photo Images

Министар одбране Бугарске Дмитри Стојанов изјавио је данас да та земља није продала борбене авионе Сухој Су-25 више од десет година.

"Четири компаније купиле су 20 авиона Су-25 између 2005. и 2012. године, а у истом периоду неки од њих су извезени. Шест се налази у Бугарској у власништву домаће компаније", рекао је он у одговору на писање "Блумберга" који тврди да је Бугарска продала 14 авиона совјетске производње Су-25 земљама чланицама НАТО-а, које су их затим предале Украјини.

Стојанов је, такође, одбацио спекулације да је Министарство одбране Кијеву давало опрему и наоружање, мимо онога што је одобрено одлукама Народне скупштине прошле године.

На питање о продатим тенковима Т-72 који се помињу у тексту "Блумберга", каже:

"У последњих годину дана Министарство одбране никоме није продало тенкове Т-72. Они су власништво Бугарске војске и налазе се у нашим формацијама. У одлуци Народне скупштине јасно је наведено шта се може извозити за помоћ Украјини - наоружање и опрема. Ни Т-72, ​​ни С-300, ни МиГ-29, ни Су-25 нису извезени."

Нагласио је да би средства потрошена за опрему и хуманитарну помоћ Украјини требало да буду рефундирана из европског фонда, за шта је, како наводи, Бугарска већ аплицирала.

"Само хуманитарна помоћ Министарства одбране износи седам милиона лева (3,5 милиона евра), а послати су шлемови, панцири, медицински комплети и одећа", прецизирао је Стојанов.

image