Павићевић о одласку Ђукановића са власти: Преко потребан заједнички кандидат

Pосле "развлашћивања Ђукановића" требало да се реконструише влада Дритана Абазовића и Владимира Јоковића, сматра политиколог
Павићевић о одласку Ђукановића са власти: Преко потребан заједнички кандидат© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић сматра да је могуће развлашћивање Мила Ђукановића на председничким изборима у Црној Гори 19. марта, а да је кључно да се победници парламетарних избора 2020. године усагласе око заједничког кандидата.

Према његовој оцени, то би значило и крај кризе у Црној Гори, јер су, како тврди, црногорски председник Мило Ђукановић и ДПС произвођачи криза и нестабилности у држави.

"То ће значити крај кризе и улазак у епоху стабилности политичких прилика", сматра Павићевић и додаје да је победницима избора 2020. године "приоритет над приоритетима" да развласте Ђукановића, те да ДПС више нема ниједног свог човека на кључним местима у институцијама, а да потом треба решавати друга политичка питања.

Међу њима је и питање да ли ће се ићи на нове парламентарне изборе или на реконструкцију владе.

"Једно од питања је и да ли имамо јединственог заједничког кандидата да већ у првом кругу победи Ђукановића или његовог кандидата" рекао је Павићевић за Танјуг.

Наводећи да је постојао договор свих победника избора 2020.године у Црној Гори да Миодраг Лекић буде мандатар за састав нове владе, Павићевић се запитао да ли би било могуће замислити да се та подршка трансформише у подршку за председника.

"Кључно је да имамо јединственог заједничког кандидата и тиме учврстимо идеале из победе 2020.године", нагласио је.

Сматра и да би после "развлашћивања Ђукановића" требало да буде реконструисана влада Дритана Абазовића и Владимира Јоковића и да у њу уђу представници Демократског фронта и "Мир је наша нација", те да се 2024. иде на редовне парламентарне изборе.