Свет

Турска упозорила Шведску: Не покушавајте да нас преварите

Министар спољних послова Шведске Тобијас Билстрем рекао је да акције Радничке партије Курдистана ризикују да закомпликују процес ратификације захтева Анкаре за пријем Шведске у НАТО
Турска упозорила Шведску: Не покушавајте да нас преварите© Танјуг/AP Photo/Andrew Medichin

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу огласио се поводом акција Радничке партије Курдистана (ПКК) у Шведској и позвао Стокхолм да "не покушава да обмане" Анкару.

Раније је агенција Анадолија, позивајући се на турског министра правде Бекира Боздага, написала да Шведска не може да очекује подршку Турске за чланство у НАТО ако настави да "игнорише терористичке провокације". Боздагова изјава уследила је након митинга који су у Стокхолму одржале присталице ПКК која је забрањена у Турској, чији су учесници дали бројне увредљиве изјаве на рачун турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. 

Након ових догађаја, председник турског парламента Мустафа Сентоп отказао је планирану посету свог шведског колеге Анкари.

Адвокат турског председника поднео је пријаву Главном тужилаштву Анкаре у вези са протестом и покренут је кривични поступак. 

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем рекао је да акције ПКК ризикују да закомпликују процес ратификације захтева Анкаре за пријем Шведске у НАТО.

Чавушоглу је поручио да је одлука тужилаштва да није потребна истрага о овој акцији апсурдна.

"Ко спроводи ову акцију? Терористи који говоре о слободи изражавања. Да ли је ова провокација расистички напад? Јесте. Нека одговоре да ли је расизам злочин у Шведској. Нико не треба да нас обмањује. Нека нам нико не каже да у Шведској постоји слобода говора, то није злочин. То је злочин расизма и мржње", истакао је Чавушоглу.

image