Петковић са Пичом: Напади на Србе на КиМ готово свакодневна појава

Директор Канцеларије за КиМ пожалио се и на јучерашњу одлуку Приштине о експропријацији српског земљишта у општини Лепосавић, чиме власти у Приштини, како је нагласио, настављају да генеришу кризе
Петковић са Пичом: Напади на Србе на КиМ готово свакодневна појава© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао са британским изаслаником за Западни Балкан Стјуартом Пичом о тешком положају српског народа на Косову и Метохији, а поготово након последњих једностраних и противправних потеза Приштине.

Петковић је, како је саопштено из Канцеларије, нагласио да су напади на Србе, њихову имовину, манастире и цркве готово свакодневна појава, и посебно је саговорнику указао и на нападе на тројицу српских дечака на Бадњи дан и Божић.

Директор Канцеларије за КиМ пожалио се и на јучерашњу одлуку Приштине о експропријацији српског земљишта у општини Лепосавић, чиме власти у Приштини, како је нагласио, настављају да генеришу кризе једностраним потезима и правним насиљем.

Подсетио је и да су претходне експропријације извршене како би се градине нелегалне базе специјалне полиције у српским срединама на северу покрајине.

"Београд је испунио све до сада преузете обавезе проистекле из Бриселског споразума, док Приштина готово 10 година одбија да формира Заједнице српских општина, што је за нас кључно питање", нагласио је Петковић.

Српска страна, како је нагласио, и поред озбиљних проблема на терену, остаје опредељена за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем којег се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану.

О ситуацији на КиМ са Пичом је говорио и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Двојица званичника разговарали су и о билатералним односима, унапређењу економске и енергетске сарадње, сукобу у Украјини и другим актуелним међународним питањима.

Дачић и Пич истакли су да су заинтересовани за унапређење политичког дијалога и поздравили су наставак праксе одржавања консултација између представника министарстава спољних послова и одбране Србије  и Британије, у области безбедносне политике и одбране.