Свет

Шолц преговара са савезницима о слању тенкова Украјини

Једна од опција коју Берлин разматра је испорука тенкова "леопард 2" првобитно намењених Чешкој и Словачкој
Шолц преговара са савезницима о слању тенкова Украјиниwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да са води преговоре око могућег слања тешких тенкова Украјини, али да ће морати да се договори са савезницима у вези са евентуалним објављивањем саопштења на ту тему.

"Увек делујемо заједно са нашим савезницима и пријатељима - а никада сами", рекао је Шолц у интервјуу за "Блумберг".

Шолц је претходно критикован због оклевања да кијевском режиму шаље тешко наоружање, али су критике утихнуле након што је Немачка послала 40 борбених возила "мардер" и један "патриот" систем у Украјину. Међутим захтеви за слањем чувених "леопарда" су се наставили.

Немачка савезна влада се тренутно припрема за испоруку тих тенкова, али сада размишљају о томе одакле и да их набаве, пренео је немачки лист "Ханделсблат", позивајући се на обавештене изворе.

Према писању тог листа, једна од опција коју Берлин разматра је испорука тенкова "леопард 2" првобитно намењених Чешкој и Словачкој.

Поводом најаве премијера Ришија Сунака да ће влада Уједињеног Краљевства испоручити Украјини четири "челенџера 2", портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да "западне испоруке тешких оклопних возила Украјини не могу да промене ситуацију на терену, јер су ови тенкови у пламену и наставиће да горе".

image