Свет

Украјинци стигли у Америку: Почела обука за коришћење система "патриот"

САД планирају да обуче између 90 и 100 Украјинаца за употребу "патриота"
Украјинци стигли у Америку: Почела обука за коришћење система "патриот"© Танјуг/AP Photo/Evan Vucci, File

Сједињене Америчке Државе почеле су да обучавају украјинску војску да користи противваздушне ракетне системе "патриот", изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

"Обука је почела и трајаће неколико месеци. САД планирају да обуче између 90 и 100 Украјинаца за употребу 'патриота'", рекао је он на брифингу за новинаре.

Раније је Пентагон известио да ће се обука украјинске војске одржати у бази у Оклахоми, где ће научити како да користе и одржавају системе "патриот". 

САД су крајем децембра објавиле да ће Украјини послати "патриот", након састанка Џозефа Бајдена и Владимира Зеленског у Вашингтону. Иако је Америка у почетку одбијала да испуни овај захтев Кијева због логистичких изазова и захтевне обуке, високи званичник америчке администрације рекао је раније за Си-Ен-Ен да их је "стварност онога што се дешава" у Украјини на крају натерала да обезбеде систем.

Русија је раније послала протестну ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да ће сваки пакет који садржи оружје за Украјину постати "легитимна мета за Русију", а из министарства су саопштили да се, обезбеђујући оружје Украјини, земље НАТО-а "играју ватром".

image