Србија и Балкан

Британски изасланик за Западни Балкан: Очекујем споразум Србије и "Косова" као две суседне земље

На констатацију да Приштина одбија да формира ЗСО, Пич одговорио да "и Косово и Србија треба да испуне све обавезе преузете током дијалога"
Британски изасланик за Западни Балкан: Очекујем споразум Србије и "Косова" као две суседне земље© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Очекујем да видим свеобухватни, коначан, правно-обавезујући споразум о нормализацији односа Србије и "Косова" као две суседне земље, изјавио је за "Курир" специјални изасланих Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуарт Пич.

Он је навео да тај споразум мора да буде прихватљив за обе стране, те да треба да донесе дугорочну корист грађанима "Косова" и Србије, као и целом региону.

"Кораци напред по појединачним питањима током претходних година показују да напредак може бити постигнут. Преговарачима на обе стране су очигледно потребни време и простор да прођу кроз све детаље, али процес се одвија већ неколико година и нико нема користи од непотребних одлагања", рекао је Пич.

На констатацију да Приштина упорно одбија да формира Заједницу српских општина, специјални изасланик УК одговорио је да "и Косово и Србија треба да испуне све обавезе преузете током дијалога".

И поред тога што ЗСО није формирана већ скоро 10 година, додао је да је она један од "неиспуњених елемената, али он не би требало да кочи имплементацију осталих".

"Ниједна од страна не треба да посматра имплементацију споразума као уступке или претњу њиховој позицији, већ као конструктивно и одговорно учешће у дијалогу. И Србија и Косово имају обавезу према својим грађанима да наставе разговоре и да раде на практичним корацима ка нормализацији односа и свакодневних живота", казао је специјални изасланик Уједињеног Краљевства.

Када је реч о француско-немачком предлогу решења, Пич је напоменуо да не може да коментарише детаље необјављеног документа, али да Лондон пружа подршку "сваком конструктивном предлогу који ће нас довести ближе решењу".

Он је навео да је, током последњих 10 година дијалога уз посредство Европске уније, дошло до напретка у односима "Косова" и Србије, те да би приоритет требало да буде да се дође у позицију "када време и ресурси могу да буду усмерени на сарадњу и остварење реалних побољшања живота обичних грађана".

Говорећи о рату у Украјини, Пич је поновио став западних сила да је "Путинова инвазија на Украјину неиспровоцирани, унапред испланирани, варварски напад на суверену демократску државу".

"Желимо да Русија заустави своју агресију и повуче своје трупе без одлагања, да би уследили преговори који ће довести до одрживог мира и повратка законима и нормама међународног система", навео је он.

Поред тога, Пич је додао да Русија не мисли да су безбедност и стабилност на Балкану у њеном интересу, не наводећи конкретан аргумент за тај став, али додавши да ће Уједињено Краљевство наставити да указује на примере руског уплитања у регион.

image