Убрзавање дедоларизације: БРИКС прави алтернативни финансијски систем

Нова развојна банка БРИКС-а од оснивања 2014. развија праведнији систем међународних трансакција, открива министарка спољних послова Јужне Африке
Убрзавање дедоларизације: БРИКС прави алтернативни финансијски систем© Tanjug/AP Photo/Jay LaPrete

БРИКС тражи начин да заобиђе долар како би створио праведнији систем плаћања који неће бити наклоњен богатијим земљама, рекла је министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор.

"Увек нас је забрињавала доминација долара, сад и морамо да тражимо алтернативу. Тренутни систем привилегује веома богате земље, док за остале државе, попут наше, плаћање у доларима представља велики изазов, јер кошта много више имајући у виду наше различите валуте. Треба развити праведнији систем и о томе разговарамо са министрима БРИКС-а", рекла је Пандор за Спутник интернешенел.

Она је додала да је један од разлога зашто је БРИКС, који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, 2014. године основао Нову развојну банку (НДБ) коју заједнички воде, управо то што су желели да пронађу замену за платни систем заснован на долару.

"Унутар БРИКС-а тражимо начин како НДБ и друге институционалне форме могу да помогну да развијемо праведнији систем плаћања", додала је Пандор.

И Саудијска Арабија разматра да побошља трговину широм света тако што ће разматрати плаћање у другим валутама, а не само у долару, рекао је министар финансија краљевине Мохамед ел-Џадан у недавном интервјуу за "Блумберг".

"Немамо проблем да преговарамо о томе како решавамо наше трговинске аранжмане, било у америчким доларима, било у еврима, било у саудијским ријалима", додао је Ел-Џадан.

Трговина нафтом која се обавља искључиво у доларима допринела је да америчка валута има статус резервне светске валуте, али сада када је водећи светски извозник нафте, Ријад, наговестио да ће разматрати и друге валуте за плаћање, то би могло да се промени.