Србија и Балкан

Министарство информисања: Ниједан поверљив документ владе није откривен

После јучерашњег хакерског напада на информациону безбедност Владе Србије, Министарство информисања тврди да су сви поверљиви подаци заштићени
Министарство информисања: Ниједан поверљив документ владе није откривенwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Поводом учесталих претњи на друштвеним мрежама по питању информационе безбедности и објава да су компромитовани поверљиви документи Владе Србије и хаковани различити државни сајтови, Министарство информисања и телекомуникација обавештава грађане да су сви подаци јавне управе заштићени, те да ниједан поверљив документ владе није откривен.

Како се наводи у саопштењу министарства, сви подаци од значаја за Србију чувају се у државним дата центрима у Београду и Крагујевцу по највишим техничким и безбедносним стандардима.

Такође, стручне службе Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информационе агенције, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, као и Војске Србије координисано раде и прате све активности.

"Узнемирујуће објаве које се појављују на друштвеним мрежама имају за циљ да заплаше грађане и представљају елемент специјалног рата који се води против наше земље", сматрају у Министарству информисања и телекомуникација.

Министарство позива све запослене у јавној управи да наставе да се придржавају мера информационе безбедности и свих безбедносних препорука руковања са непровереним и сумњивим имејл порукама и интернет сајтовима.

Подсетимо, премијерка Ана Брнабић изјавила је раније да је током хакерских напада групе Анонимуси оборен само један сајт - сајт РХМЗ који није у оквиру државног управљања сајтовима и додала да ће то морати да се промени.

"Ниједан није био угрожен. То не значи да смо довољно снажни, морамо још да радимо. Ко жели да сруши наше сајтове, не може", рекла је она на конференције за новинаре у Дому гарде у Топчидеру.

Министар одбране Милош Вучевић је одговарајући на питање новинара о сајбер нападима рекао да су били континуирани напади на сајт Војске Србије, односно Министарства одбране, али да су ВБА и друге структруре које су биле ангажоване успешно извршиле одбрану тих портала.

"Могу да кажем да смо се одбранили од тих хакерских напада. Анализирали смо из којих је држава био покренут сајберт напад, и открили да је био из региона, делимично из Европе, али смо оспособљени да се одбранимо од таквих напада", рекао је Вучевић новинарима.

Он је додао да ће у наредном периоду морати још више да се води рачуна јер ће, како каже, то бити све присутније.

"Неки показују да имају нескривена непријатељства и не баш најбоље жеље према нашој држави што нас упозорава да отворимо очи, да се умијемо и погледамо истину директно, а не да живимо у заблуди да су сви добронамерни, па нама војска или цео систем одбране не треба", рекао је Вучевић.

image