Свет

Украјинци се надају модернијим немачким тенковима

Упркос првобитном нећкању, Немачка је одлучила да Кијеву пошаље тенкове "леопард"
Украјинци се надају модернијим немачким тенковима

Украјина је корак ближе добијању одобрења за испоруку модерних борбених тенкова немачке производње, а обезбедила је и обећање о више одбрамбених система "патриот".

Кијев, који се до сада углавном ослањао на варијанте тенкова Т-72 из совјетске ере, каже да би ново наоружање дало већу мобилност и заштиту копненим трупама, преноси Ројтерс.

Упркос првобитном нећкању, Немачка је одлучила да Кијеву пошаље тенкове "леопард", а то ће бити први задатак новог министра одбране Бориса Писторијуса, који ће се, иначе, сутра састати са америчким министром одбране Лојдом Остине уочи састанка министара у ваздушној бази Рамштајн у Немачкој.

"Леопард", које користе војске у око 20 држава, сматра се једним од најбољих на Западу. Тежи више од 60 тона, има глатку цев калибра 120 мм и може да погоди циљеве на удаљености до пет километара.

Западне земље од почетка специјалне војне операције свесрдно подржавају Украјину и обезбеђују сталне испоруке наоружања. Међутим, британски министар одбране Џејмс Клеверли сматра да то није довољно, те је јуче позвао чланице НАТО савеза да повећају обим снабдевања Кијева оружјем како би "помогли Украјини да победи Русију".

Премијер Холандије Марк Руте рекао је америчком председнику Џозефу Бајдену да планира да понуди одбрамбени ракетни систем америчке производње "патриот" Украјини. Исти потез најавиле су Сједињене Америчке Државе и Немачка.

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер јуче је изјавио да су САД почеле да обучавају украјинску војску да користи противваздушне ракетне системе "патриот".

Обука у бази у Оклахоми трајаће неколико месеци, а Америка планира да обучи између 90 и 100 Украјинаца.

image