Свет

Врућ кромпир за Писторијуса: Реформа Бундесвера, слање "леопарда" и поправљање међународног имиџа

Највећа међународна ујдурма подигла се око испоруке тенкова Украјини, а министар има проблема и "код куће" па се од њега очекује да спроведе обећану реформу оружаних снага Немачке
Врућ кромпир за Писторијуса: Реформа Бундесвера, слање "леопарда" и поправљање међународног имиџаwww.globallookpress.com © Moritz Frankenberg/dpa

Нови немачки министар одбране Борис Писторијус прихватањем функције узео је у руке врућ кромпир и, како оцењује "Фајненшел тајмс", док преузима одговорност за промену безбедносне политике земље, суочава се уједно и са застрашујућим изазовима и "ограниченом међународном добром вољом".

Прва мука која ће снаћи Шолцовог новог сарадника биће притисци домаћих критичара и западних савезника да одобри слање тенкова у Кијев, главобољу ће му задавати и отпор око војног буџета и притисак да се убрзају реформе Бундесвера, а можда је и најкомпликованији део посла који га чека и то што ће Писторијус морати да поправи имиџ своје земље међу савезницима.

"Оно што је партнерима недостајало последњих месеци је осећај да Немачка разуме и има осећај хитности тренутне безбедносне ситуације", каже сарадница у Европском програму у Карнегијевом фонду Софија Беш, која додаје и да ће Писторијус морати да покаже да земља разуме "захтеве тренутка" и да је спремна да иступи.

Нови министар, чија је претходница Кристин Ламбрехт после низа гафова поднела оставку, директно ће бити "гурнут" у међународну ујдурму око одобравања испоруке основних борбених тенкова "леопард 2" Кијеву.

А став Немачке око тог питања, под посебном пажњом ће се наћи у петак, на састанку међународних донатора оружја Украјини у америчкој ваздушној бази Рамштајн, у западној Немачкој.

Положај Берлина је, како оцењује "Фајненшел тајмс", критичан јер не само да Немци могу да испоруче своје "леопарде", већ могу да одобре или ставе вето и на тенкове немачке производње које би евентуално слале остале армије које их користе. Ова борбена возила користи укупно 12 европских земаља, а министри Велике Британије, Финске, Литваније и Пољске јавно су позвали Берлин да одобри реекспорт тенкова.

И док је дебата о "леопарду" изазвала највише буке на међународном плану, аналитичари кажу да ће Писторијусов најтежи задатак "код куће" бити да трансформише Бундесвер онако како је Шолц и обећао након што је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини.

Јер упркос томе што је канцелар најавио значајне промене у немачком приступу одбрани и безбедности и представио фонд од 100 милијарди евра намењених војсци, напредак је, међутим, био спор и  потписано је само око 10 милијарди евра уговора.

Хаос у Бундесверу

Највећи изазови су, иначе, реорганизација процеса набавке и спремање Бундесвера за борбу, а у исто време, Писторијус мора да негује везе са трупама и не сме да губи из вида потребе немачких војника.

То је "херкуловски задатак", будући да је чак 18 борбених возила пешадије "пума" морало да буде повучено након што се покварило у току војне вежбе.

Уз то ревизија је показала и да је војска користила лако пресретљиве аналогне радио уређаје уз помоћ којих нису могли да комуницирају са својим јединицама, а показало се и да морнарица има премало залиха резервних делова, док медицинској служби фале завоји и лекови.

Стручњак за одбрану опозиционих демохришћана и резервни пуковник Бундесвера Родерих Кизеветер, рекао је да ће Писторијусу бити потребна "храброст да донесе одлуке, реструктурира министарство и обезбеди боље финансирање".

Нови шеф ресора одбране, иначе, члан Шолцове Социјалдемократске партије, међутим, за разлику од Ламбрехтове барем има војно искуство из 1980-81. године што значи да ће моћи да додељује војне чинове.

Проблем је, међутим, што он има мало искуства у спољној политици, те је то био разлог да скептици доведу у питање његову подобност.

"Професионална компетенција и искуство у Бундесверу поново не играју никакву улогу", рекао је тако виши посланик демохришћана Јохан Вадепул.

Писторијус је, међутим, блиско сарађивао са полицијом док је био министар унутрашњих послова у једној од највећих немачких држава и тако је створио репутацију да је неко ко је способан да обави посао.

А то би могло да буде од виталног значаја за реформу његовог министарства и болно спорог процес набавке који је оставио војницима недовољне количине, ионако застареле опрему.

Бивши командант америчке војске у Европи Бен Хоџис навео је да  рекао је да су многи на врху немачке војске "изузетно талентовани официри", али да је ново руководство требало да "очисти сву бирократију" која је ограничавала борбену спремност.

Стручњаци, међутим, упозоравају и да Бундесверу понестаје времена, јер ако се не зацрта прави курс за опремање војске, оружане снаге Немачке више неће ни моћи да се реформишу.

image