Србија и Балкан

Курти: Оптимиста сам, са Србијом може да се постигне договор кроз неколико месеци

То може да се догоди само ако постоји воља за постизањем споразума и подршка Запада, поручио премијер привремених институција
Курти: Оптимиста сам, са Србијом може да се постигне договор кроз неколико месециGetty © Omer Messinger

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је  да је оптимиста да би договор Београда и Приштине могао да се постигне у року од неколико месеци, као и да приштинска страна има воље за то.

Он је у интервјуу за швајцарски "Блик" рекао да се то може догодити само ако постоји воља за постизањем споразума и подршка Запада, односно Европске уније, НАТО, САД и Велике Британије.

"Изразио сам своју спремност да то учиним, али за споразум су потребне две стране. Да би имала дугорочни мир, безбедност и регионалну стабилност, Србија мора да се дистанцира од Милошевићеве прошлости и сада од Путина", рекао је Курти уз тврдњу да је "Србија све ближа Русији", а да "Путин жели да подстакне сукоб на Косову".

Он је навео да је ситуација на Косову тренутно мирна и позвао Србе да се јаве за посао у полицији.

"Немам намеру да заменим Србе у институцијама Албанцима. Желим Србе на тим позицијама", поручио је Курти и закључио да је један од главних проблема у томе што се "Косово" и Србија међусобно не признају.

image