Србија и Балкан

Конгресмен Торес: "Косово" заслужује подршку у борби против Србије

Амерички конгресмен и копредседавајући албанског кокуса oптужио је Србију да је "продужена рука Русије", док је за Приштину рекао да је савезник Сједињених Америчких Држава и да заслужује подршку "у борби са Београдом
Конгресмен Торес: "Косово" заслужује подршку у борби против Србијеwww.globallookpress.com © Offenberg via www.imago-images.d

Амерички конгресмен и копредседавајући албанског кокуса Ричи Торес, позвао је данас све земље да признају независност тзв. Косова, тврдећи да је Запад "отишао предалеко у угађању Србији".

Торес је оптужио Србију да је "продужена рука Русије", док је за Приштину рекао да је савезник Сједињених Америчких Држава и да заслужује подршку "у борби са Србијом", преноси Танјуг.

"Косово заслужује признање, заслужује подршку у борби против Србије, која је руски заступник, а ми морамо да подржимо косовску демократију. Забринут сам због чињенице да је Запад отишао предалеко у угађању Србији", истакао је.

Торес, који је боравио у посети Приштини у новембру прошле године, позвао је "сваку земљу на свету, сваку земљу у НАТО-у и сваку земљу у међународној заједници да призна демократско 'Косово'", за које тврди да је једна од "најмоћнијих" демократија на свету.

Торес, иначе демократа, познат је као албански лобиста у америчком Конгресу. Албанци са Косова и Метохије називају су га новим "најбољим пријатељем", а познат је по честом критиковању Србије.

Он је раније на Твитеру тражио правду за наводне ратне жртве у сукобима с краја 20. века на Косову и Метохији, бившег председника СРЈ Слободана Милошевића назвао је "највећим ратном злочинцем 20. века" .

Крајем новембра прошле године посетио је Приштину, одакле је поручио да је време да САД преузму већу улогу у разговорима о нормализацији односа између Београда и Приштине. Торес је потписник три писма која су упућивана највишим званичницима САД, а у којима је критикована Србија и захтеване су, како је наведено, "додатне санкције због утицаја политичке ситуације у Србији у региону и Европи".

image