Медведев поставио нове услове за преговоре: Признајте референдум

Дмитриј Медведев сматра и да је неопходна израда посебних међународних норми, у складу са новом ситуацијом и будућим међународним односима
Медведев поставио нове услове за преговоре: Признајте референдумGetty © Andrea Verdelli/Getty Images

За нове преговоре Москве и Кијева неопходни су: признање резултата референдума и права на самоопредељење народа из бивших украјинских територија и израда нових међународних прописа, написао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграму.

"Присутно је подсећање на принципе међународног права као основе за преговоре. Универзални принципи јавног права народа, несумњиво су важни, али проблем је увек био у њиховом тумачењу", поручио је Медведев.

Он је истакао да Русија и друге земље схватају на различите начине најмање два од седам принципа, који су садржани у Повељи Уједињених нација: принцип самоопредељења (када су у питању бивше украјинске територије) и принцип савесног испуњавања међународних обавеза (Мински споразуми).

Зато је за нове преговоре, како каже, неопходно не само једнозначно разумевање принципа међународног права, него и сагласност у вези са два правна аспекта.

"Као прво, признање (или бар прећутно прихватање) резултата самоопредељења народа некадашњих територија Украјине. Као друго, неопходна је израда посебних међународних норми, у складу са новом ситуацијом и будућим међународним односима. Као што је то било, рецимо, приликом припреме Повеље УН 1945. године. Заправо, то је стварање нових међународних прописа који су допуна система норми jus cogens", написао је Медведев.

Према писању медија, портпарол украјинског председника Владимира Зеленског раније је изјавио да Украјина не одустаје од преговора, већ да они морају бити утемељени на одређеним принципима, укључујући новчане накнаде. 

Кремљ је одговорио да Украјина искључује могућност за преговоре.