Магазин

Филм "Олуја" - премијера антиратне драме

Драма "Олуја" је први филм који говори о прогону Срба из Хрватске током 1995. године
Филм "Олуја" - премијера антиратне драме© Tanjug/JADRANKA ILIĆ

"Позивам све да погледају овај филм, а највише се тиче људи који су избегли из те страшне "Олује", засновали су касније нове породице, асимилирали се овде, у Србији, али и даље остаје тај жал, нека носталгија о свему томе што се догодило", рекао је глумац Јово Максић за Танјуг.

Драма "Олуја" је први домаћи филм који говори о прогону 250.000 Срба из Хрватске. Операција названа "Олуја", трајала је од 4. августа ујутру до 7. августа 1995. године. Драматичне и трагичне судбине главних и споредних јунака ове приче приказане су кроз портрете неколико породица, које су желеле да одбране свој дом. У центру приче је Илија који покушава да сачува своју породицу и себе од страдања. Локални ратни профитер и људи који су у вихору борбе одлучили да се освете за своје пострадале, приказани су у овом филму.

Редитељ и сценариста филма је Милош Радуновић, а улоге у "Олуји" имали су Јово Максић, Златан Видовић, Марија Микић, Марко Баћевић, Давор Јањић и други.

Премијерка Србије, Ана Брнабић, на свом Твитер налогу је честитала свима који су учествовали у стварању филма "Олуја". "Ово остварење је важно, пре свега због универзалне правде и истине и због храбрих Крајишника којима толико дугујемо", навела је премијерка Србије.

Филм је у биоскопима од 19. јануара, а очекује се и телевизијска серија од 12 епизода, која ће бити емитована за неколико месеци.

image