Русија

Пушилин: Код Соледара погинуло неколико хиљада украјинских војника

Украјински режим вешто скрива да су руске снаге елиминисале и велики број страних плаћеника, док је други део њих заробљен, поручио је данас Пушилин
Пушилин: Код Соледара погинуло неколико хиљада украјинских војникаwww.globallookpress.com © Evgeny Philippov

Вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да је у биткама код Соледара живот изгубило неколико хиљада украјинских војника.

Подсетимо, руско министарство одбране пре пет дана потврдило је да је Соледар ослобођен, док је руска редакција РТ, цитирајући украјинског заробљеника, пренела информацију да је у биткама код овог места од прошле јесени до сада погинуло од 20.000 до 25.000 припадника Оружаних снага Украјине. 

"Узимајући у обзир све резерве које су биле пребачене у Соледар и чињеницу да ни непријатељ не може да процени своје губитке, ми, такође, за сада нећемо наводити конкретне бројке, иако се ради о хиљадама и хиљадама бораца који су били послати у овај регион", рекао је Пушилин за телевизију "Први канал". 

Осим тога, истакао је да су руске снаге успеле да заробе и стране плаћенике, док је највећи број њих, како је казао, ипак био елиминисан током битки на фронту. "Украјински режим то и даље крије колико год је могуће", објаснио је Пушилин.

Према његовим речима, село Соледар до сада је напустило око 500 цивила. Један део њих налази се у месту Шахтјорск, док је други део пребачен у друге регионе Руске Федерације.

Коментаришући напредак руске војске на овом делу фронта, потврдио је да она наставља продор у региону Бахмута, али да ситуација остаје напета.  

Подсетимо, Пушилин је јуче навео да је снабдевање украјинских трупа између Северска и Артемовска прекинуто након што су руске снаге успеле да ослободе Соледар.

Борбе у региону Бахмута настављају се упркос великим губицима украјинских снага и тврдњама њихових војника да се мртви више ни не броје. 

image