Србија и Балкан

Полиција тзв. Косова на Јарињу и Брњаку поново прети Србима због таблица

Грађанку Зубиног Потока јуче је на прелазу Брњак припадник тзв. косовске полиције зауставио, а након прегледа докумената, рекао јој је да на "Косову" више не може да вози ауто јер њене таблице више не важе
Полиција тзв. Косова на Јарињу и Брњаку поново прети Србима због таблица© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Поједини Срби из општина на северу Косова протеклих дана имали су проблема при преласку аутомобилом преко Брњака и Јариња, јер их је полиција тзв. Косова заустављала и опомињала да немају право да користе своја возила, након што су после петог децембра прошле године продужили регистрацију.

Неколико Срба из Зубиног Потока и Лепосавића контактирало је редакцију "Косова онлајн", говорећи да су потпуно збуњени због понашања косовске полиције које одступа од договора који је постигнут крајем новембра у Бриселу.

Подсетимо, после вишемесечних тензија, рокова и претњи Приштине да ће почети да кажњава Србе који нису пререгистровали аутомобиле на "РКС" таблице, уз посредовање Вашингтона и ЕУ, договорено је да привремене косовске власти суспендују до даљег поступања у вези са пререгистрацијом возила и да ће Београд престати да издаје нове таблице са називима косовских градова. 

По том споразуму не би требало да буде спорно продужење важења регистрација за старе таблице, али ових дана, како сазнајемо, на Брњаку и Јарињу, дешава се супротно.

Грађанка Зубиног Потока, чији су иницијали А. С, јуче је на прелазу Брњак имала неприлику, наиме припадник тзв. косовске полиције који ју је, поред возачке дозволе и личне карте, питао за полису осигурања, и након прегледа докумената, рекао јој је да на "Косову" више не може да вози ауто јер њене КМ таблице више не важе.

Ова жена истиче да је 12. децембра обновила регистрацију за свој аутомобил "Дачија Сандеро", и да до сада није имала никаквих проблема. 

А.С. додаје да је полицајац са косовске стране у Брњаку био прилично груб и љутито јој је рекао да јој регистарске таблице више не важе и да следећи пут када буде путовала неће моћи да се врати на територију "Косова".

Саговорница портала "Косово онлајн" рекла је да је на прелазу Брњак приметила да је у исто време када и она, заустављено и задржано још једно возило КМ таблица, а да је возач прошао уз исто упозорење.

Данас је редакција "Косова онлајн" добила  још неколико позива мештана Лепосавића, који су пријавили да имају исти проблем на прелазу Јариње.

Косовска полиција јутрос није одговарала на телефонске позиве и питања путем мејла. Уколико се ова претња оствари, било би то грубо кршење договора постигнутог у новембру уз посредовање Мирослава Лајчака и Жозепа Бореља, а свакако би био почетак нове опасне кризе на северу.

image