Србија и Балкан

У марту почиње суђење Тачију у Хагу

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији, над најмање 407 притвореника од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године
У марту почиње суђење Тачију у ХагуGetty © Bettmann / Contributor

На припремној конференцији Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Метохији, данас је предложено да у марту почетне суђење Хашиму Тачију, Кадрију Весељиу, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију.

Представник Специјалног тужилаштва је рекао да је та установа спремна да суђење почне 1.марта.

"Спремни смо да ово суђење почне 1. марта", рекао је представник Специјалног тужилаштва, преноси "Косово онлајн", а са тим датумом су се усагласили и браниоци оптужених.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне злочине и злочине против човечности. Они се од новембра 2020. године налазе у притвору у Хагу, и изјаснили су се да нису криви за дела за која су оптужени.

Током припремне конференције за суђење, у предмету против њих, тужилац Метју Хаулинг рекао је да ће за извођење доказа бити потребно нешто више од 700 сати.
Судија Чарлс Л. Смит раније је рекао да ће суд правити паузе, уколико буде потребно, како би поштовао право оптужених у погледу трајања суђења.

Он је затражио да се тужилаштво изјасни да ли остаје при списку од 323 сведока.

Тачијев адвокат Грегори Кехо рекао да верује да ће за сведочење првих 12 сведока бити потребно две недеље.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужница Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија у 10 тачака терети за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење и убиства.

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке као ратни злочини.

За злочине, по оптужници, Тачи и саоптужени сносе и индивидуалну и командну одговорност.

Сви су, у периоду обухваћеном оптужницом, били чланови Главног штаба ОВК: Тачи као политички комесар, касније и заповедник, Весељи као шеф обавештајне службе, Сељими као главни оперативац, а Краснићи као заменик команданта и портарол.

У привременој влади Косова, проглашеној у марту 1999. године, Тачи је био премијер, Весељи министар за обавештајне послове, Сељими министар унутрашњих послова, а Краснићи портарол.

Према оптужници, Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сумњиче се за удружени злочиначки подухват, заједно са бројним другим припадницима ОВК, те члановима привремене владе, од којих су у оптужници именовани: Азем Суља, Љах Брахимај, Фатмир Љимај, Сујелман Сељими, Рустем Мустафа, Шукри Буја, Љатиф Гаши и Сабит Геци.

image