Ердоган наговестио да би избори у Турској могли да буду одржани 14. маја

Анкете показују да ће парламентарни и председнички избори бити неизвесни и да ће то бити највећи тест подршке Ердогану и његовој партији у претходне две деценије
Ердоган наговестио да би избори у Турској могли да буду одржани 14. мајаGetty © Antonio Masiello / Stringer

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган наговестио је да ће у Турској општи избори бити одржани 14. маја, месец дана пре термина који је раније најавио.

Анкете показују да ће парламентарни и председнички избори бити неизвесни и да ће то бити највећи тест подршке Ердогану и његовој партији у претходне две деценије, наводи Ројтерс.

Обраћајући се посланицима своје Странке правде и развоја (АКП) са исламистичким коренима, Ердоган је истакао да ће Турци гласати истог датума када су одржани избори и 1950. године.

На изборима 14. маја 1950. године, Демократска партија победила је Републиканску народну партију (ЦХП), која је владала Турском 27. година од оснивања, а која је највећа странка у данашњем опозиционом савезу.

Прошле године, Ердоган је најавио да ће гласање бити одржано у јуну, али је током јануара најавио да би датум могао бити померен.

Владајућа партија (АКП), и даље је најјача странка у Турској и вероватно ће остати значајна снага у парламенту, али истраживања јавног мњења показују да Ердоган заостаје за неким потенцијалним изазивачима, наводи агенција.