На Криму све више руских банака

"Сбербанка" и ВТБ најавиле почетак рада на руском полуострву
На Криму све више руских банака© Maksim Konstantinov

"Сбербанка" је раније данас објавила почетак рада на Криму, а ВТБ - руска банка у већинском државном власништву, најавила је исти потез. 

Прес служба "Сбербанке" је прецизирала да су први банкомати на територији полуострва већ постављени, додајући да ће канцеларије организације бити отворене у првој половини године.

"Први банкомати су већ постављени, а за годину дана ће почети са радом мрежа самоуслужних уређаја на целом полуострву. Постепено, у току године, отвараће се пословнице банке", саопштила је банка.

И ове године грађанима Крима ће бити доступне све неопходне услуге ове банке.

И ВТБ, руска банка у већинском државном власништву, је најавила свој рад на Криму уз подршку Руске националне комерцијалне банке (РНЦБ), сопштила је ова институција за "РИА Новости".

"ВТБ намерава да започне активности на Криму ослањајући се на највећу банку у региону – РНКБ. Планирамо да се РНКБ придружи групи ове године", наводи се у саопштењу.

Крим је постао руски регион након референдума одржаног 16. марта 2014. године. Председник Владимир Путин је 18. марта 2014. године потписао споразум о формирању нових субјеката – Републике Крим и савезног града Севастопоља.

После почетка специјалне операције за заштиту Донбаса почеле су да се уводе санкције Русији, а њихов утицај је дотакао највеће руске банке и компаније.

У контексту тих дешавања, Путин је позвао је финансијске институције да почну да раде на Криму, па је тако "Промсвиазбанк" постала прва банка која је ушла на тржиште полуострва. На Криму ради од пролећа 2022. године.