Србија и Балкан

Вучић у Давосу: ЕП тражи санкције Русији и да признамо "Косово", пред нама је одсудна година

Председник Србије поздравио новинаре цитатом из "Горског вијенца": "Тврд је орах воћка чудновата", поручивши да се Србија неће предати без борбе и да је "тврђа" него што мисле они који врше притиске
Вучић у Давосу: ЕП тражи санкције Русији и да признамо "Косово", пред нама је одсудна годинаGetty © Sean Gallup/Getty Images

Председник Србије Александар Вучић наставио је учешће на 53. Светском економском форуму у Давосу низом састанака са европским и светским лидерима. Он је са званичницима разговарао о наставку билатералне сарадње, најважнијим темама од узајамног интереса, као и о Косову и Метохији. Захвалио се лидерима свих држава које не признају самопроглашено Косово на принципијелном ставу и подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије.

"Пред нама је одсудна година, нико неће ништа друго да чује. Једна од најтежих година у сваком смислу, и поставља се пред нас питање коју ћемо политику да изаберемо", рекао је председник наводећи све уцене које стижу од стране званичника са запада.

Коментаришући одлуку ЕП да усвоји резолуцију о примени заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније, а у делу тог документа који се односи на Србију наводи се да Београд мора да се усклади са спољном политиком Уније тачније да уведе санкције Русији, Вучић је желео да прочита оно што је у Резолуцији написано везано за КиМ. 

У делу документа наведено је да Србија мора да призна "независно Косово", које је "неповратно стекло независност", као и да "уведе санкције Русији, али и појединцима из Русије". 

Невероватни захтеви

Председник Србије рекао је и да су закључци Европског парламента невероватни, и да је то омча око врата наше земље.

"То није мени омча око врата, него свима нама. Мени не могу ништа, немам ништа у иностранству. То је напад и омча за нашу земљу. Има људи којима је земља задња рупа на свирали", казао је Вучић.

Додао је да Србија неће ћутати и неће се правити да је задовољна.

"У овом папиру Европске уније, кажу да се нападну сви сецесионисти. А они сецесионисти, они провели насилну сецесију дела наше територије. Дакле, докле тај безобразлук може да иде? Не можете да издржите, немам реч коју бих употребио. Они траже да осудимо оне који подржавају сецесију, ваљда делове КиМ и делове БиХ. Они који су бомбардовали једну земљу и извршили насилну сецесију. И ви то када читате да не поверујете. И онда читате део медија: 'Омча око врата Вучићу'. Па није, то је омча за целу земљу", оценио је је Вучић.

"Притисак, притисак, притисак - и никада није доста. Зато што је сила на њиховој страни, а сила Бога не моли", рекао је Вучић о скорашњим дешавањима на КиМ, а у вези са усвојеном Резолуцијом ЕП и закључцима исте.

"Имају безброј њих у Србији који им подилазе. Сваку бесмислену Куртијеву акцију подржавају. Сада се прича да Срби прете ратом. Замислите, цивили претили Куртијевим специјалцима ратом. Само су безобзирни, не могу да кажем да су глупи, ти који такве декларације усвајају" истакао је он.

Казао је да у петак Србију чека кључан разговор са највећим силама света. Тог дана, у Београд долазе специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак као и саветници француског председника, немачког канцелара, италијанске премијерке и заменик државног секретара Сједињених Америчких Држава.

Предлог у понедељак

"Најкасније у понедељак изаћи ћу са предлогом шта је то што ми можемо и мислимо да треба да се уради", најавио је и додао да "разговарамо са најмоћнијим силама света, а помоћ немамо одакле да добијемо".

Похвале Венецијанске комисије и Савета Европе Србији нису га обрадовале, знајући шта земљу очекује у наредном периоду.

"Нека је неко нешто и похвалио. Да видим шта ће да раде са чланством Косова у Савету Европе", рекао је, и додао да са Куртијем може да се постигне договор врло брзо, баш како је и приштински премијер рекао.

"Може и прекосутра, одустани од својих сецесионистичких намера и ето договора", закључио је Вучић. 

Председник Србије је навео да је дан био тежак, али користан, јер је разговарао о битним економским темама са значајним потенцијалним инвеститрорима.

"Имали смо прилику да сат времена представимо Србију као инвестициону дестинацију за велике инвеститоре из Кореје", навео је Вучић додајући да су бројне земље развиле своју економију управо захваљујући овој земљи и њиховој привредној комори.

Одговарајући на питања новинара о "Ес-Ка" групи која производи батерије као о могућем инвеститору, Вучић је истакао да се само насмеје на таква питања, јер зна да би га "јавност обесила" због литијума, као што то чине "бројни медији" 

"Замислите да УАЕ одустану од нафте. Одустали смо од нечега од чега не би ниједна земља одустала", навео је Вучић.

Вучић је додао да су на форуму поред економских предњачиле и политичке теме, а да је главна вест да је председник САД Џозеф Бајден представио план за смањење инфлације и опоравак Америке.

"Постоји огромна жеља да се Америка реиндустралијализује. То је инвестиција од 400 милијарди евра. Европа није очекивала да ће то да се деси", рекао је Вучић и додао да су европски лидери затечени том идејом јер ће то дати велику предност САД.

"Нико овде ништа не прича о политици, сем о Украјини и Русији. Важно је да знамо шта се збива у свету, и главна тема тренутно је Бајденов акт чији је циљ да се смањи инфлација. Идеја је да се Америка реиндустријализује, да се уложи у чипове и савремене технологије. То је инвестиција од 430 милијарди евра, како би Америка осигурала своју доминацију", истакао је Вучић. 

Смешно и забавно

Вучић је одговорио на оптужбе медија из БиХ да је наводно пуцао на Сарајево и објаснио да је том приликом обилазио војнике, али пушку није узео у руке.

"Никакво оружје нисам имао. Ваљда знају боље од мене шта сам имао, а шта нисам. Могу да лажу до бесвести. Зашто то раде медији из Хрватске и БиХ? Зато што неће да слушају шта радим претходних 11 година. Баш њих брига што ја тада нисам ни био члан СРС. То је било 1992. године, а ја сам се 1993. учланио у СРС", истакао је председник Србије.

Албанска провокација када је стигао у Давос, где је прекопута његове собе у хотелу намештена застава Велике Албаније била му је, каже, смешна и забавна.

"Замислите колико их нервирам. Наместили су да тачно из собе гледам на идиотску заставу 'велике Албаније'. А замислите да је застава Велике Србије сачекала неког албанског лидера на неком самиту. Па цео свет би о томе писао. Сећате се хајке о возу. А на ово ћу да се насмејем, скинули су је после. Они нека раде свој посао, ми ћемо свој", казао је Вучић.

Окупљене новинаре поздравио је цитатом из Горског вијенца: "Тврд је орах воћка чудновата", чиме је поручио да се Србија неће предати без борбе, као и да је "тврђа" него што мисле они који врше притиске.

image