Србија и Балкан

Додик: Резолуција ЕП је знак немоћи, а не надмоћи

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Европски парламент има право да изгласа шта год сматрају за корисно, али то не значи ни да је сврсисходно
Додик: Резолуција ЕП је знак немоћи, а не надмоћи© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Санкционисање уместо дијалога и покушаја да се разумеју други и другачији, нажалост, јавља се и у Европском парламенту, а то је увек знак немоћи, а не надмоћи, оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Коментаришући Резолуцију Европског парламента у којој се позива на увођење санкција њему и другим високорангираним званичницима РС због, како је наведено, "сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обележавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним", истакао је и то да на тај начин покушавају да казне политички неподобне државе или појединаце, преноси РТРС .

"Због политике коју водим није страдао нико, БиХ није инвалиднија него што би иначе била, европски пут није доведен у питање, није доведен у питање њен територијални интегритет, па ме живо занима шта је инспирисало европарламентарце да предложе једну такву меру", рекао је Додик у изјави за Срну.

Поручио је да бира да живи слободно, као и сви који живе у Републици Српској.

"Бирам да одлучујем слободно и према својој савести, да поштујем све правне акте Републике Српске и БиХ. Ако због тога треба да будем кажњен нека будем, али бар да се јасно каже и зна да сам кажњен јер сам мислио својом главом, поштовао Устав и руководио се националним интересима", поручио је Додик.

Стевандић: Резолуција излобирана да се оспоре права РС

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да у Републици Српској не могу бити санкционисани људи који имају подршку свог народа за политику због које су изабрани.

"Сецесија није била политика Републике Српске, него одговор на унитаризацију", појаснио је Стевандић за Срну и додао да ова резолуција нема обавезујући већ карактер препоруке.

Он је оценио да не може бити кажњаван ни народ који је бирао такве политичаре због своје слободне воље јер је то антиевропско, антицивилизацијско и антидемократско понашање.

"Многе резолуције су излобиране и направљене да би се оспорила права Републике Српске, што је у потпуној супротности са европским конвенцијама о људским правима или повељама УН о правима народа", закључио је Стевандић.

Стевандић је рекао да Република Српска није покренула никакве сецесионистичке планове, већ оцењује да би то могао бити покушај њеног укидања, додајући да се овом резолуцијом покушава "направити потпуно нова кампања" у циљу дестабилизације ентитета.

Стевандић је изразио уверење да су политичари у Републици Српској довољно зрели и самосвесни, те да неће одреаговати непримерно, већ ће аргументима и у комуникацији са земљама ЕУ, али и институцијама попут Европског парламента, објаснити и доставити ставове Републике Српске који јасно показују да РС не крши никаква људска права и никакве резолуције европских парламената.

Анђелковић: Циничан и антиевропски захтев

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је као циничан, дрзак и антиевропски овај захтев у необавезујућој резолуцији Европског парламента.

Анђелковић је истакао да у овој резолуцији Европског парламента постоји нешто горе од контрадикторности, с обзиром на кандидатски статус БиХ, а то су лаж, превара, гажење свих принципа морала.

Јасно је да Република Српска и њен председник Милорад Додик, наводи Анђелковић, никада нису кршили Дејтонски споразум нити повлачили икакве сепаратистичке потезе, већ Сарајево намеће централизацију противно духу Дејтона.

"Недемократске, антиевроспке, антидејтонске потезе повлаче неки центри моћи на Западу и Сарајево, који руше један међународни споразум, који је темељ опстанка БиХ, намећући централизацију, противно вољи два од три конститутивна народа и намећући решења која апсолутно гурају БиХ у сукобе. Отуда захтев Европског парламента је и циничан и дрзак и антиевропски", оценио је Анђелковић.

Он је напоменуо да Европски парламент није инстутиција која доноси обавезујуће одлуке, као и да није исто што и ЕУ.

Анђелковић је рекао да Европски парламент није исто што и скупштина у државама и да то тело даје савјетодавно мишљење, а европске институције не морају да поступају у складу са тим мишљењем.

"Тако да, када би били део једног целовитог система, одлука би била контрадикторна са давањем кандидатског статуса БиХ. Овако не мора да буде, али не значи да европске институције неће усвојити мишење Европског парламента, што ће, онда учинити европску политику додатно контрадикторном", рекао је Анђелковић за Срну.

image