Русија

Руски амбасадор у Београду: Није истина да не желимо мир на Балкану

Британска страна нема никакве доказе када каже да Руси не желе стабилност на Балкану, поручио је Александар Боцан-Харченко, додајући да српска публика уме да процени шта је истина, а шта лаж
Руски амбасадор у Београду: Није истина да не желимо мир на Балкану

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко одговорио је данас на изјаву специјалног изасланика Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуарта Пича коју је током дана објавио лист "Курир". Харченко је демантовао тврдње да Русији одговара нестабилност на Балкану, рекавши да су изјаве Пича лаж за коју британска страна нема никакве доказе.

"Шта ли све мисли Британац о читаоцима, Србима, ако оптужује Русију за наводно подривачку делатност на Балкану, вели да нашем националном интересу не одговара стабилност у региону, и све то без икаквих доказа, неосновано, паушалним фразама", упитао је руски представник у Србији, додавши да верује да ће српски читаоци умети да процене шта је заправо истина, а шта су "измишљотине" које би на Западу желели да српски народ узима здраво за готово.

Амбасадор је истакао да је јасно због чега британска страна излази у јавност са оценама које нису поткрепљене доказима. То је, како је казао, због тога што Лондон нема никакве доказе за тврдње да стабилност на Балкану није у интересу Москве.

"Таквих примера нема, јер су његове тврдње лажне. Чак и сам говори да је Русија то показала 'небројено пута' – па заиста није могуће да се преброји оно што не постоји", саопштила је Амбасада Русије.

У том контексту, амбасадор је скренуо пажњу и на самохвалисање Западњака и њихову такозвану "убеђеност у сопствену изузетност". Српској публици би ипак требало указати мало више поштовања, рекао је, јер су читаоци овде "заинтересовани, строги и пажљиво бирају информације". 

"Сигурни смо да ће празне оптужбе Стјуарта Пича имати супротне последице", закључио је руски амбасадор.  

Подсетимо, Пич је изјавио да се нада да ће Србија и "Косово" у једном тренутку постићи споразум као две суседне државе и да и Београд и Приштина треба да испуне све одредбе које су биле договорене до сада, без обзира на чињеницу да једна од њих - она о формирању Заједнице српских општина - није реализована већ скоро десет година. То је, како је казао, само једна од обавеза, те она не би требала да кочи спровођење осталих.

image