Нови проблеми са КМ таблицама на Јарињу, Курти не поштује свој део договора

Србија, како је договорено крајем новембра у Бриселу, не издаје нове регистрационе КМ таблице, Курти са своје стране није испоштовао свој део договора да неће бити репресије према власницима возила са КМ таблицама
Нови проблеми са КМ таблицама на Јарињу, Курти не поштује свој део договора© Зоран Шапоњић

Косовска полиција зауставила је данас на административним прелазима Јариње и Брњак више возила са КМ таблицама, којима је регистрација продужена после 10. децембра прошле године, а нека од тих возила, посебно на Брњаку су враћена назад у централну Србију, уз тврдњу полицајаца да таква возила „нису регистрована“ као и да је то „по Бриселском споразуму“.

На Јарињу је тако, данас, заустављен санитет Хитне помоћи КЦ у Северној Митровици  а возачу је речено да нема право да прође, јер возило „није регистровано“.

Возач Милан Јовановић за Косово онлајн испричао је да су му полицајци на граници, кад је стигао из правца централне Србије рекли да се „сва возила регистрована после 10. децембра сматрају нерегистрованим“, као и да је то по Бриселском споразуму. После задржавања, возачу санитета је дозвољено да настави у правцу Северне Митровице уз опомену да следећи пут неће моћи ни да уђе, ни да изађе са Косова.

Током дана је и Сунчица Машић из Прилужја испричала за овај портал да косовски полицајци на једном од прелаза нису њој и сину дозволили да се врате на КиМ због, како су рекли „старе регистрационе налепнице“.

„Ауто смо регистровали 20.12. 2022. године на КМ табллице, све је регуларно, а они то не уважавају. Када смо прешли прелаз нису нам рекли ништа, а кад смо се вратили нису хтели да нас пусте, рекли су 'стара нелепница, вратите се'“, испричала је она.

Приштина и Београд постигли су 23. новембра прошле године на преговорима у Бриселу споразум о окончању дуготрајног спора око регистарских ознака аутомобила на северу Косова и Метохије чиме је, у том тренутку, окончана велика криза која је у појединим тренуцима јесенас претила ескалацијом на терену.

Србија је, како је тада објављено, одустала од даљег издавања регистарских таблица са ознаком КМ, а Косово је, како је тада рекао главни косовски преговарач Бесник Бисљими, „одустало од свих репресивних корака, као што су опомене, или новчане казне збор регистарских таблица“. Петар Петковић, главни преговарач Србије објаснио је тада да „КМ таблице издате до тада остају да важе“.

"Оне ће и даље бити у употреби као што су биле и до сада. То, између осталог, значи да ће апсолутно сви власници аутомобила који поседују KМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и да продуже важење KМ таблица. Једино где ћемо застати, застаћемо са физичким издавањем потпуно нових KМ таблица и то све до тренутка док не пронађемо коначно решење за питање таблица. Али ионако за последње три године те KМ таблице, нове физички нове таблице, се нису издавале", изјавио је Петковић

И Жозеп Борељ, високи предствник Европске уније за спољну политику тада је написао на Твитеру да ће „Србија престати да издаје регистарске таблице са именима косовских градова а да ће 'Косово' обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила“.

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић оценио је вечерас поводом догађаја на Јарињу и Брњаку да „премијер Аљбин Kурти поново покушава да изазове нову кризу и тензије на северу Kосова“ где  „од јутрос његови полицајци не дозвољавају возилима која имају уредне регистрације са "KМ" ознакама да пређу преко прелаза Јариње и Брњак“.

"Реч је о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра прошле године, након озбиљне кризе која је претила да потпуно угрози мир на Kосову и Метохији. Тим споразумом, предвиђено је да до коначног решења о таблицама, KМ регистарске ознаке остају у пуној употреби. Такође, тим споразумом Приштина се обавезала да одмах обустави казнену политику и све активности по питању тзв. пререгистрације возила према возачима возила са KМ таблицама. Тада је Београд прихватио да застане са издавањем нових регистарских ознака", рекао је Петковић додајући да је од јутрос "Kуртијева полиција једнострано и противправно почела да спроводи поново казнену политику, да малтретира Србе на прелазима и руши споразум чиме прави увод у нове тензије и проблеме на северу Kосова и Метохије".

Један од Срба из Северне Митровице који је пре непуних месец дана продужо регистрацију свог возила раније регистрованог на КМ таблице објашњава да постоје промене у процедури како је пре 10. децембра прошле године регистровао своје возило и како је то учинио сада.

„Раније сам продужавао регистрацију возила тако што бих платио полису осигурања, платио и обавио технички преглед, платио друге дажбине, таксе, порезе, итд, онда бих добио регистрациону налепницу и тако би процес био завршен. Сада, платио сам полису осигурања, обавио технички преглед и добио потврду да је возило технички исправно али нисам добио нову регистрациону налепницу. Са ова два документа, са полисом и потврдом да је возило технички исправно, на основу уредбе МУП-а Србије могао сам да управљам својим возилом“, каже овај Митровчанин за РТ Балкан.

Он додаје да је са та два документа, полисом и потврдом о техничкој исправности и са старом налепницом путовао у централну Србију и да му полиција није правила проблеме.

„Прелазио сам неколико пута и преко Јариња, враћао се, и нико ми од косовских полицајаца није рекао ништа нити су правили проблем због налепница. Данас чујем да косовска полиција не признаје овако продужену регистрацију и да овако регистрована возила од данас сматра нерегистрованим. Тако сам од данас у великом проблему, имам само ово возило, сад видим да постоји проблем око регистрације, возило ми је свакодневно потребно и не знам шта да радим“, каже наш саговорник.

Други наш саговорник из Косовске Митровице, упућен у детаље око регистарских таблица, каже да је очигледно да „Курти ни овај пут није испоштовао свој део договора“ а он је био „да неће опомињати, кажњавати ни на други начин правити проблеме возачима са КМ таблицама и то до коначног решења овог питања“.

„Како смо овде на северу Косова схватили, споразумом од краја новембра Србија се обавезала да неће издавати нове регистрационе таблице, да неће регистровати нова возила на КМ таблице али да ће моћи да се продужи регистрација већ регистрованих возила. Од тада, неки моји пријатељи су покушали, не постоји могућност регистрације нових возила, а од данас ево, ни продужене регистрације за косовску полицију не важе. Једино, није нам јасно зашто МУП Србије не издаје нове регистрационе налепнице кад се продужи регистрација возила. Курти је обећао да неће правити проблеме, сада, очигледно, није одржао своје обећање“, каже наш саговорник.

Српска листа позвала је данас међународне представнике, а пре свега Европску унију, да „најхитније спрече косовског премијера Аљбина Kуртија да крши споразум о регистарским ознакама и тиме онемогуће даљу ескалацију ситуације на терену“.

"Док међународни представници ћуте, диктаторски режим Аљбина Kуртија наставља са тортуром, малтретирањем Срба и кршењем потписаних споразума. Данас је на административним прелазима Јариње и Брњак, противно споразуму из новембра прошле године Kуртијева полиција малтретирала наше грађане и претила забраном уласка на Kосово и Метохију, претила забраном употребе моторних возила са KМ регистарским таблицама, и директно одузела право на слободу кретања нашим грађанима", пише у данашњем саопштењу Српске листе.

Из Српске листе су позвали међународне представнике да нахитније спрече Kуртија да „крши споразум о регистарским ознакама и тиме онемогуће даљу ескалацију на терену“.

"Пре свега Европску унију и њихове представнике који су одговорни за спровођење споразума и који су нашем народу гарантовали да ће се потписано поштовати. Мир је потребан свима на овим просторима осим Аљбину Kуртију који је у свега пар недеља повукао сијасет потеза које су додатно унели немир међу наше грађане, почев од отимања српске имовине, прекопавања локалних путева, преко наставка градње импровизоване базе специјалних јединица на Бистричком мосту", навели су из Српске листе.