Свет

Црква Енглеске одлучила да благослови истополне бракове, али ЛГБТ активисти и даље нису задовољни

Жао ми је што неке ствари нису усвојене, посебно црквени бракови за истополне парове, рекао је један англикански свештеник
Црква Енглеске одлучила да благослови истополне бракове, али ЛГБТ активисти и даље нису задовољниwww.globallookpress.com © Nicolas Armer

Истополни парови који су недавно склопили грађанске бракове ускоро ће моћи да буду благословени у англиканској цркви, пошто су бискупи Цркве Енглеске то наводно одобрили у покушају да "реформишу веру".

Иако се овај потез сматра великим уступком про-ЛГБТ фракцији унутар те цркве, многи активисти и даље су незадовољни зато што бискупи нису отишли корак даље и дозволили истополне бракове.

Како је написано у саопштењу које је објавила Црква Енглеске, бискупи су подржали ове измене након периода консултација који је трајао пуних шест година, наводно као део напора да "реформишу веру".

Црква је такође објавила и извињење "ЛГБТ+ људима због 'одбацивања, искључивања и непријатељства' са којим су се суочавали у црквама и утицајем који је то имало на њихове животе", пише у саопштењу.

"Знамо да је ово било тешко и болно за многе са обе стране дебате и да је дотакло изузето лична питања и дубока и чврста веровања", рекла је бискуп Сара Мулали, која је наводно водила дискусију на ту тему.

Она је додала и да је донета тешка одлука, као и да у цркви и даље постоје многи који је са њом не слажу, али да постоји "снажна жеља да, и поред свих разлика, наставимо да делимо наш живот у Христу".

Иако ће многи унутар англиканске цркве, у којој се последњих година догодило више готово шизматских промена, сматрати да је давање благослова истополним браковима склопљеним изван цркве супротно хришћанским учењима, про-ЛГБТ елементи унутар цркве и даље нису задовољни обимом реформи.

На пример, један активиста за права хомосексуалаца у синоду цркве критиковао је одлуку, рекавши да она представља "мрвице", као и да ће хомосексуалци и даље бити "грађани другог реда које црква дискриминише".

Неки британски политичари су такође захтевали да црква прихвати истополне бракове, попут конзервативне посланице Пени Мордант, која чак и није англиканка већ католкиња. Она је писала руководству Цркве Енглеске како би од њих затражила да прошире обављање својих услуга и на хомосексуалне парове.

Незадовољство овом одлуком изразио је и бискуп Стивен Крофт, који је рекао да је "разочаран што и истополни бракови нису прихваћени", додајући да још увек нема "довољно снаге" међу свештеницима како би увели и ту измену.

"Жао ми је што неке ствари нису усвојене, посебно црквени бракови за истополне парове", рекао је он. "Волео бих да се то десило, али једноставно није било потребне већине међу бискупима".

Измене које су договорили бискупи сада треба да буду потврђене на састанку општег синода Цркве, који би требало да се одржи почетком следећег месеца.

image