Свет

Синдикати у Француској прете посланицима и милијардерима: Остаћете без струје

Други по величини синдикат радника предлаже да политичарима и милијардерима исеку струју да би видели како живи обичан свет
Синдикати у Француској прете посланицима и милијардерима: Остаћете без струјеwww.globallookpress.com © Denis Thaust/Keystone Press Agency

Француске власти саопштиле су да ће распоредити хиљаде полицајаца да прате штрајкове широм земље које организује Генерална конфедерација рада (ЦГТ), други по величини синдикат у земљи. Организација је такође запретила да ће оставити посланике и милијардере без струје.

Чланови синдиката у секторима као што су саобраћај, образовање и енергетика најавили су прошле недеље да ће штрајковати и одржавати протестне скупове након што је влада предложила нацрт закона којим би се старосна граница за одлазак у пензију повећала са 62 на 64 године.

Анкете су показале да се том потезу противи велика већина грађана Француске, од којих се многи тренутно суочавају са кризом трошкова живота.

Према наводима синдиката и транспортних оператера које цитира Ројтерс, очекује се да ће штрајком у четвртак бити највише погођен јавни превоз, са вишеструким отказивањима возова и летова и значајним прекидима рада париског метроа. Поред тога, очекује се да ће седам од десет наставника основних школа напустити посао, као и многи радници у рафинеријама.

"Предлажем да оду и да виде лепа имања, лепе дворце милијардера", рекао је лидер ЦГТ Филип Мартинез за "Франс 2" и додао да би "било добро да им искључимо струју како би могли да се за неколико дана нађу у кожи Француза који не могу да плате своје рачуне."

Други званичник ЦГТ-а, Себастијен Менесплије, који је задужен за енергетску и рударску грану синдиката, такође је запретио да ће прекинути снабдевање струјом канцеларијама посланика који подржавају пензиону реформу, преносе локални медији.

Владини званичници су претње искључењем струје назвали "неприхватљивим" и ангажовали су значајне полицијске снаге да контролишу протестима.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин најавио је да ће у четвртак широм земље бити распоређено преко 10.000 полицајаца, додајући да ће већина управљати демонстрацијама у Паризу, где се очекује учешће преко 1.000 потенцијално насилних активиста.

Пензијска реформа тек треба да постане закон, јер прво мора да буде усвојена у парламенту. Председник Емануел Макрон, чија је влада предложила предлог закона, мора да добије апсолутну већину да би прогурао закон, али му се тренутно противи либерално-конзервативна странка Републиканци.

image