Србија и Балкан

Приштина оптужује Србију да је прекршила договор о регистарским ознакама

Косовска полиција наводно открила аутомобиле са обновљеним српским таблицама
Приштина оптужује Србију да је прекршила договор о регистарским ознакама© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Србија је прекршила договор о регистарским ознакама постигнут у новембру 2022. године, тврди министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља.

Директорат "косовске" граничне полиције недавно је зауставио аутомобиле са нелегалним таблицама које су српске власти обновиле у децембру 2022. Као резултат тога, њима је забрањен улазак на територију "Косова", навео је Свечља.

Србија треба да одговара због флагрантног кршења још једног споразума и позивања косовских Срба да региструју аутомобиле противно договору који је постигнут уз посредовање ЕУ, рекао је он и позвао власнике "нелегалних таблица" региструју своја возила са косовским таблицама.

Косовска полиција зауставила је данас на административним прелазима Јариње и Брњак више возила са КМ таблицама, којима је регистрација продужена после 10. децембра прошле године, а нека од тих возила, посебно на Брњаку су враћена назад у централну Србију, уз тврдњу полицајаца да таква возила "нису регистрована" као и да је то "по Бриселском споразуму".

Приштина и Београд постигли су 23. новембра прошле године на преговорима у Бриселу споразум о окончању дуготрајног спора око регистарских ознака аутомобила на северу Косова и Метохије чиме је, у том тренутку, окончана велика криза која је у појединим тренуцима јесенас претила ескалацијом на терену.

image