Русија

Антонов: Уништићемо западно оружје у Украјини и одговорити на нападе на Крим

Руски амбасадор у САД реаговао је на изјаву портпарола америчке дипломатије Неда Прајса о реалној могућности Кијева да нападне Крим користећи америчко оружје
Антонов: Уништићемо западно оружје у Украјини и одговорити на нападе на КримGetty © Justin Sullivan / Staff

Руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов рекао је да ће руска војска уништити свако оружје које западне земље пошаљу украјинским трупама, преноси ТАСС.

Антонов је реаговао на изјаву портпарола америчке дипломатије Неда Прајса о реалној могућности Кијева да нападне Крим користећи америчко оружје.

"Какво год оружје Американци или НАТО испоруче кијевском режиму, ми ћемо га уништити. Тако је било за време Великог отаџбинског рата, тако ће бити и сада. Појава тенкова са нацистичким симболима на територији бившег Совјетског Савеза, нама јасно поставља циљ да збацимо неонацистички режим у Украјини и да створимо нормалне добросуседске односе у региону, као што је било у прошлости", поручио је Антонов.

Он је нагласио да "пумпање Украјине западним оружјем може само да доведе до повећања броја цивилних жртава и да створи додатне потешкоће у бившој совјетској републици".

Како је дипломата нагласио, руске оружане снаге неће оставити без одговора нападе на руску територију, укључујући и Крим.

"Реторика америчких званичника постаје све ратоборнија. Стејт департмент, кроз изјаве које нису реалне да је 'Крим Украјина' и да Оружане снаге Украјине могу да користе америчко оружје за заштиту своје територије, заправо, гура кијевски режим да изврши терористичке акте у Русији", додао је.

Амбасадор је поручио противницима да добро послушају речи руског председника Владимира Путина који је рекао да је "просто немогуће победити Русију".

"Добро размислите о томе. Просто је немогуће победити Руску Федерацију. Победа ће бити наша", закључио је Антонов и позвао да се саслушају изјаве министра спољних послова Сергеја Лаврова са јучерашње конференције за новинаре одржане поводом резултата активности руске дипломатије у 2022.

Према писању америчких медија, Вашингтон би овог петка могао да објави још један велики пакет војне помоћи Украјини. Нове испоруке наоружања вероватно ће најавити и друге западне земље које ће се окупити на састанку у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој.

image