УН траже ефикасније спровођење споразума о житу

Више од 100 бродова још чека у водама Турске на одобрење за пролазак кроз Босфор
УН траже ефикасније спровођење споразума о житуwww.globallookpress.com © Yulii Zozuliaukrinform

Уједињене нације апеловале су на све потписнице споразума о извозу житарица Црним морем да побољшају ефикасност извоза и саопштиле да та организација не може бити одговорна за то што више од 100 бродова још увек чека у водама Турске на одобрење за пролазак кроз Босфор.

Према споразуму који су у јулу прошле године потписале Русија, Украјина, Турска и УН, инспекција бродова се врши у турским водама на путу за и из Украјине, а све четири стране заједно раде на инспекцији и одобравању бродова да врше извоз, преноси Ројтерс.

''УН позивају све стране да раде на уклањању препрека и побољшању оперативне ефикасности'', наводи се у саопштењу.

Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд прошле седмице је рекла да Русија ''намерно успорава инспекције'', и подсетила да би према споразуму пет милиона тона хране требало месечно да буде извезено.

Русија је више пута упозоравала да ће сузбити сваки покушај да се хуманитарни коридор за извоз жита искористи у провокативне војне сврхе. 

У саопштењу УН се наводи да је у последње две недеље ''просечно време чекања пловила између пријаве и инспекције 21 дан'', као и да ''све мора да се ради уз сарадњу свих укључених страна, а ми се трудимо да све иде што брже''.

Споразум из јула укључује олакшавање извоза хране и ђубрива из Русије, укључујући амонијак, а УН покушавају да покрену преговоре о испуракама руског амонијака, кључног састојка нитратног ђубрива, преноси Ројтерс.