Србија и Балкан

"Новости": Приштина покушава да успостави полицијску и војну контролу над севером КиМ

Аљбин Курти намерава да изгради пет војних и полицијских база на северу српске покрајине
"Новости": Приштина покушава да успостави полицијску и војну контролу над севером КиМwww.globallookpress.com © © Gregor Mayer

Кризу око регистарских таблица премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористио је како би остварио план о изградњи пет војних и полицијских база на северу Косова и Метохије, од којих су неке већ саграђене, а неке тек треба да буду, пишу "Вечерње новости".

Према до сад познатим подацима, базе су никле у близини Брњака, Јариња, Јасеновика код Зубиног потока и између Косовске Митровице и Лепосавића.

У плану је изградња центра на Мокрој Гори, на површини од четири хектара, где је могуће да би била смештена будућа "војска Косова", тврди председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. 

Покушај сталног позиционирања припадника специјалних параполицијских јединица Приштине на северу почео је крајем прошлог лета, указује Дрецун за београдски дневни лист.

"Покушавају да успоставе полицијску и војну контролу над севером", истакао је Дрецун.

Генерал у пензији Митар Ковач из Евроазијског безбедносног форума тврди да Приштини у реализацији стратегије инсталирања полицијских и војних снага на северу највише асистирају Британци.

"Распоред база је такав да се из њих контролишу све кључне комуникације севера са централном Србијом, надзиру путеви и сва кретања усмерена на два административна прелаза Јариње и Брњак. Тиме желе да успоставе потпуну контролу над становништвом на северу и спрече сваки евентуални бунт Срба и изражавање непослушности у смислу блокада. Све то може да доведе до тоталне изолације Срба на северу", указује Ковач.

image